1

У хресній ході, присвяченій 700-річчю преподобного Сергія Радонезького, яка пройде 16 липня від Покровського Хотькова ставропігійного жіночого монастиря до Благовіщенського поля у кілометрі від Троїце-Сергієвої лаври, передбачається участь від 15 до 20 тис. осіб.

Найбільша кількість паломників відвідає Сергієв Посад  у день пам'яті преподобного Сергія - 18 липня.

«У цей день разом з паломниками, туристами і місцевими жителями, які побажали брати участь в урочистостях, ми очікуємо до 100 тис. чоловік, але місто до цього готово», - упевнений глава Сергієв Посадського муніципального району Сергій Пахомов.

Відео дня

«Але ми просимо всіх, хто приїде в Троїце-Сергієву лавру 18 липня врахувати, що через великий наплив паломників вхід у неї може бути обмежений. Також буде обмежений доступ до мощів преподобного Сергія. Тим не менш Лавра відкрита щодня і її можна буде відвідати в інші дні», - заявив радник губернатора Московської області Ігор Чайка.

За трансляцією святкового богослужіння у цей день можна буде спостерігати на великих екранах, встановлених на площі біля Лаври, також її можна буде подивитися в Інтернеті.

Як повідомлялося раніше, свято розпочнеться 16 липня з Божественної літургії в Нікольському соборі Покровського Хотькова ставропігійного жіночого монастиря. О 12.00 з південних воріт монастиря вийде хресний хід. Його учасники подолають відстань в 14,5 кілометрів приблизно за 5-6 годин. У районі Подушкіно через 5,5 км буде організовано часовий привал з пунктами продажу води, торгівлі та туалетами. У цьому місці також чергуватимуть лікарі «швидкої». Тут найзручніше місце для відпочинку, так як далі починаються житлові масиви.

Олег Рожнов також повідомив, що дорога складається зі спусків і підйомів, перепадів висот, очікується 30-градусна спека. Тому потрібно враховувати стан свого здоров'я і здоров'я своїх близьких, особливо літнім людям і батькам з дітьми.

Організатори постаралися створити максимально зручні умови для всіх прочан. Для їх розміщення підготовлено поле, площею 70 га. Воно поділене на два табори. Перший оснащений спальними місцями в наметах і розрахований на 10 тис. осіб. Щоб потрапити до нього треба заздалегідь подати заявку. Другий табір передбачає самостійне розміщення прочан на нічліг (там працюватимуть пункти прокату наметів), розповів журналістам Ігор Чайка. Обидва табори обладнані точками гарячого харчування, туалетами, камерою зберігання, душовими кабінками, охороною, медпунктами, освітленням. Поле покошено і оброблено від кліщів.

Учасникам ходи роздадуть «карти паломника», завдяки якій ті отримають безкоштовний гарячий обід та спальне місце в наметі. За кожною групою паломників від єпархій закріплять волонтера. П'ять тисяч місць для паломників вже розподілені в першому таборі. Ще п'ять тисяч отримають пам'ятку і карту паломника на молебні в Хотьковському монастирі і на хресній ході. Тим, кому вони не дістануться, зможуть розміститься в другому таборі.

Буде збільшено кількість електричок до Сергієва Посада, біля міста організовано транспортно-пересадочний вузол з кількома паркуваннями автотранспорту. Допомогу організаторам святкових заходів нададуть близько тисячі волонтерів.

Для журналістів на Красногорській площі буде обладнаний прес-центр. Для отримання акредитації журналістам необхідно оформити заявку в електронному вигляді до 9 липня 2014 року.

В рамках свята на майданчиках Сергієва Посада пройде масштабна культурна програма, що включає в себе концертні виступи, виставки, музичні фестивалі, театралізовані вистави та ярмарок народних промислів.

Доступ до мощів преподобного Сергія Радонезького в Троїцькому храмі Лаври буде відкритий:

16 липня - з 06.00 до 00.00

17 липня - з 00.00 до 14.30 і з 16.30 до 00.00

18 липня - з 00.00 до 08.00 і з 16.00 до 00.00

19 липня - з 06.00 до 22.00

"Церковний вісник"