1

Заява Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви з приводу інформаційних провокацій прес-центру УПЦ КП

У зв’язку з останніми публікаціями на офіційному сайті УПЦ КП, які стосуються внутрішнього життя Української Православної Церкви, Відділ зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви уповноважений заявити наступне:

1. Інформація про те, що Священний Синод Української Православної Церкви нібито планував запроситидо України Святішого Патріарха Кирила, що в результаті призвело б до протестів в українському суспільстві, із-за чого нібито візит мав би бути перенесеним до кримського Херсонесу, де мало б відбутися зібрання архієреїв Української Православної Церкви, які під тиском Кремля мали б обрати нового Предстоятеля – є неправдивою. На порядку денному роботи Священного Синоду Української Православної Церкви не стояло і не стоїть питання запрошення на святкування дня пам’яті святого князя Володимира Святішого Патріарха Кирила в цьому році. Розповсюдження цієї неправдивої інформації Українська Православна Церква розцінює як провокацію, свідомо влаштовану керівництвом УПЦ КП.

Відео дня

2. Висловлюємо жаль, що такою неперевіреною і відверто провокаційною інформацією керуються представники державних органів, зокрема директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України В. В. Юшкевич, роблячи свої публічні заяви. Вважаємо, що такі заяви вносять напруженість як в суспільне життя, так і у взаємини між конфесіями, а також розцінюються як втручання у внутрішні справи Церкви, що недопустимо зі сторони профільних чиновників.

3. Прикро, що офіційний сайт УПЦ КП стає місцем, де оприлюднюються чутки, плітки, неперевірена й провокаційна інформація, яка має на меті внести штучну ворожнечу й розкол в середовище Української Православної Церкви, а також спотворити в очах українського суспільства обличчя нашої Церкви. Впевнені, що для Прес-центру УПЦ КП публікація будь-яких відомостей з посиланням на анонімні джерела не є достойним методом подачі інформації. Вважаємо такі дії загрозою внутрішній безпеці й стабільності в українському суспільстві, чого не можна допускати, особливо в сьогоднішній складний для нашої держави період.

4. Вважаємо, що інформаційна політика Прес-центру УПЦ КП аж ніяк не сприяє примиренню та налагодженню діалогу, до чого так активно закликає УПЦ КП, однак в дійсності робить навпаки. Створюється враження, що однією з головних цілей існування цієї конфесії є огульна критика Української Православної Церкви та всіх і всього, що з нею пов’язано.

5. Зазначаємо, що Українська Православна Церква зі своєї сторони в своїх офіційних заявах, в публікаціях на офіційних інтернет-ресурсах, не дозволяла собі проявляти нездорового інтересу до внутрішнього життя як УПЦ КП, так і інших конфесій, а тим більше опускатися до рівня коментування чуток, пліток, та плекання інтриг навколо будь-яких релігійних організацій.

6. Закликаємо українське суспільство та ЗМІ не поширювати провокаційної та неправдивої інформації з сумнівних джерел щодо Української Православної Церкви, а у випадках появи такої  інформації звертатися до офіційних представників Української Православної Церкви, які мають право коментувати ті чи інші події внутрішнього та зовнішнього життя Церкви.