Причина криз в Україні та на Близькому Сході в тому, що сьогодні у світі домінують секулярні форми міжнародного співробітництва, що намагаються витіснити на околицю громадського життя релігію і мораль, заявив у четвер на відкритті XXI-ї генеральної асамблеї Міжпарламентської асамблеї православ'я голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків (ВЗЦЗ) Московського патріархату митрополит Волоколамський Іларіон.

"За допомогою зовнішнього втручання громадянські протести переросли в кровопролитні війни, змінили вигляд Близького Сходу і північної Африки. Так звана "арабська весна" призвела до появи некерованих екстримиських сил і груп релігійних радикалів, руйнуючих межконфесійний та міжнаціональний мир у регіоні", - сказав митрополит Іларіон.

На думку голови ВЗЦЗ, сумним підсумком відходу від традиційних духовних цінностей стала не тільки втрата багатьох християнських святинь близькосхідного регіону, але і масштабний геноцид християнського населення.

Відео дня

Руська православна церква закликає парламентаріїв різних країн світу створити дієві механізми участі в гуманітарних і мирних ініціативах. Митрополит Іларіон зазначив, що робота Міжпарламентської асамблеї православ'я вже стала помітним явищем міжнародного життя, проте для того щоб створити реальну альтернативу секуляризованному світу належить пройти великий шлях.

"Голос багатьох мільйонів православних віруючих, які проживають у різних куточках планети повинен бути чутний і врахований при обговоренні актуальних питань міжнародного порядку денного. Цьому і має сприяти асамблея як виразниця цінностей православного світу. Вірю, що організація може стати силою, здатною внести свій дієвий внесок у справу мирного врегулювання в гарячих точках, так і у справу вирішення глобальних проблем людства, в опорі на цінності християнської цивілізації", - додав він.

РИА Новости