1

4 липня у Володимирському соборі Севастополя відкриється виставка «Соловки: Голгофа і Воскресіння. Спадщина Соловків у минулому, сьогоденні і майбутньому Росії».

Організатори виставки - Соловецький державний історико-архітектурний і природний музей-заповідник, Соловецького Спасо-Преображенського ставропігійного монастиря, Сімферопольська єпархія.

Виставка створена в 2010 році з благословення Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила Соловецьким монастирем у співпраці з Соловецьким музеєм-заповідником з метою ознайомлення жителів Росії з духовною та історичною спадщиною Соловецького монастиря. Експозиція була представлена в Москві, Санкт-Петербурзі, Архангельську, на Соловках, у Нижньому Новгороді, Сарові, Петрозаводську, в Пушкінських Горах, постійно збагачуючись новими матеріалами.

Відео дня

У складі експозиції - ікони, картини, копії документів, відео-презентації, фотографії, справжні предмети періоду Соловецького табору особливого призначення. Екскурсії по виставці будуть проводити екскурсоводи Севастопольського благочиння Сімферопольської єпархії.

В рамках духовно-просвітницької програми в Севастополь будуть принесені святині Соловецької обителі - кам'яний хрест первоначальника чернечого життя на Соловках преподобного Саватія (†1535) і шанована ікона з частками мощей преподобних Зосими, Саватія і Германа і святителя Филипа, митрополита Московського.

Також відбудеться концерт духовної та класичної музики «Соловки: златая ланцюг часів». Концерт поставлений в жанрі літературно-музичної композиції, що об'єднав вірші й уривки прозових творів, присвячені Соловкам, фрагменти житій святих і спогади в'язнів Соловецького табору особливого призначення, духовні співи, шедеври світової оперної і симфонічної музики. Музичну дію супроводжує відеоряд. Учасники концерту: братський хор Соловецького монастиря, народний артист Росії Євгеній Стеблов, народний артист Росії Михайло Кіт (бас), солістки Академії Маріїнського театру Інна та Алла Платонови (сопрано), протодиякон Микола Платонов (бас), Архангельський державний камерний оркестр.

Робота виставки триватиме до 30 вересня.

Сайт Соловецького монастиря