1

22 червня, після закінчення Божественної літургії, яку Предстоятель Руської Церкви очолив у Софійсько-Успенському соборі Тобольського кремля, було звершено молитву про мир і подолання міжусобної брані в Україні.

Перед читанням молитви Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звернувся до віруючих:

«Я пропоную всім нам зараз разом помолитися за Україну, де проливається кров братів наших, де триває страшна міжусобна війна, наслідки якої можуть відбитися на таких важливих для Росії та України відносинах між країнами й народами. Ми щодня є свідками страшних повідомлень про смерть ні в чому не винних людей, у тому числі дітей, жінок. На вулицях міст лежать спотворені трупи, які вже не прибирають. Це наш народ, всі вони — члени нашої Церкви, це наші брати й сестри.

Відео дня

Ми знаємо, що жертви є з обох сторін. Я мав розмову з одним священнослужителем родом з України, найближчі родичі якого призиваються до того, щоб воювати на півдні і сході країни. Це означає, що одні православні віруючі зі злої волі стрілятимуть в інших православних.

Ми розуміємо, що не лише зусиллями дипломатів і політиків вирішуються подібного роду кризи, які мають історичне значення. Вони ніколи не вирішуються без Божої участі. Господь дає нам свободу дій. Але коли ми щиро молимося Йому, коли просимо Його увійти в наше життя, бути поруч з нами, вирішити конфліктні ситуації, тоді у відповідь на нашу молитву — тільки у відповідь на нашу молитву — Він і входить в обставини нашого життя. І хоча для деяких людей, далеких від Бога й Церкви, заклики молитися звучать, щонайменше, дивно, для нас це найголовніший заклик, для нас це найголовніше дійство: просити Господа умиротворити людей, припинити міжусобну війну, дати можливість кожному жити й трудитися вільно, зберігаючи свою віру, свої ідеали, свої цінності.

Кілька днів тому, звертаючись до всієї Церкви зі словом про Україну, я закликав молитися про мир за кожною Божественною літургією і благословив до застосування особливу молитву. Словами цієї молитви, яку я зараз прочитаю, давайте помолимося Господу про припинення міжусобної брані, про мир в Україні, про мир на просторах історичної Русі».

Потім Святіший Патріарх прочитав молитву. <...>

17 червня 2014 року Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил виступив іззверненням до Повноти Руської Православної Церкви, в якому благословив у всіх храмах звершувати особливу молитву про мир і подолання міжусобної брані в Україні.

Прес-служба Патріарха Московського і всієї Русі