Священний Синод Української Православної Церкви на своєму засіданні 19 червня 2014 року ухвалив «Звернення до єпископату, духовенства, ченців та мирян у зв’язку з останніми подіями в Україні».

«Брати і сестри! Не розривайте нашу Батьківщину, примиріться один з одним!» — з такими словами члени Священного Синоду звертаються до народу України.

Відео дня

«Наша Церква об'єднує людей різних мов і культур. Вірні Української Православної Церкви мешкають на Сході і на Заході, на Півночі і на Півдні України. Ми не ділимо нашу паству ні за політичними, ні за національними, ні за соціальними ознаками. Усі ми єдині у Христі», — говориться зокрема в тексті Звернення.

Також Священний Синод закликає вірян до посиленої молитви та утримання від ненависті та злоби:

«У ці скорботні для нашої Батьківщини дні ми, перш за все, закликаємо усіх вірних Української Православної Церкви до посиленої молитви за Україну. В період Петрового посту ми маємо зосередитися на очищені власного серця від усякої злоби та агресії. Подібно до святих Апостолів ми повинні засвідчити перед сучасним світом про вічні Євангельські істини».

«Зміни в державі кожен має почати з себе… Ми маємо зберегти єдину Україну, зберегти її для наших нащадків», — наголошується в тексті Звернення.