Управляющий делами Украинской Православной Церкви митрополит Антоний (Паканич)

Сьогодні, 16 червня, розпочався Петрів піст - один з чотирьох постів, встановлених Православною церквою.

Керуючий справами Української православної церкви митрополит Антоній (Паканіч) закликає всіх православних християн у дні поста навчитися прощенню і присвятити піст внутрішній боротьбі з ненавистю і злістю. Про це владика сказав у інтерв`ю ”УНІАН-Релігії”.

”Піст встановлений Церквою для того, щоб підготувати душу людини до зустрічі великих свят. Піст змінює внутрішній світ, очищає людину. В дні поста ми вживаємо більш легку їжу, стараємося частіше бувати на богослужіннях, на сповіді й причащаємося Святих Христових Таїн”, - зазначив митрополит Антоній.

Відео дня

Кажучи про ситуацію, що склалася в наші дні в державі та суспільстві, владика сказав, що “злість і агресія - не ті сили душі, які можуть привести наше суспільство до процвітання”. При цьому він звернув увагу на те, що “сьогодні проблема в кожному з нас”. 

“За своїм серцем потрібно завжди дуже уважно спостерігати. Тому що саме з серця виходять злі помисли. Якщо ми не очистимо душу від злих і гнівних помислів через покаяння, то вони і згодом виникатимуть. Віруючій людині допомагає піти від гніву молитва”, - зазначив митрополит Антоній. 

Він наголосив, що для суспільства сьогодні необхідний дух примирення.

”Перш за все, дух примирення - як ідеал любові - дається через здатність прощення. Нам потрібно навчитися прощати людей. Прощати їхні недоліки і нерозуміння. З цього може початися наше внутрішнє відродження і відродження життя нашого суспільства», - вважає церковний ієрарх.

”Ми намагаємося примусити ближнього прийняти наше бачення цього світу. Треба намагатися хоч якусь частку ненависті відокремити від себе. Злість і агресія - це безвихідь для кожної конкретної людини. Я думаю, що ми повинні провести цей піст в особливій глибокій молитві за наших співвітчизників, з якими у нас не співпадають думки”, - вважає керуючий справами УПЦ.

На думку митрополита Антонія, для того щоб гідно провести піст, деяким людям, можливо, слід обмежити для себе інформацію, ”яка сьогодні не завжди об`єктивно подається і не виховує в нас любов і добрі якості”. В дні поста владика радить частіше бувати в храмі.

”Дуже важливо приходити в дні поста до храму. Церква молиться про те, щоб Господь послав мир народу і нашій Вітчизні. Дуже важливо, щоб люди відчували, що ми всі разом, що наші переживання не самотні. Ми всі різні, але всі ми хворі духовно - в тому чи іншому ступіні. У церкві ми об`єднуємося в особливу силу, коли Бог дає благодать кожному окремо і всім разом. Саме у Церкві відчувається наша внутрішня єдність”, - наголосив митрополит Антоній. 

*** Петрів піст завжди починається у понеділок, за тиждень після Дня Святої Трійці, і триває до 12 липня - дня святих апостолів Петра і Павла. Цього року Петрів піст триватиме майже чотири тижні.

Петрів піст у народі називають «Петрівка», він установлений Православною церквою на згадку про труди святих первоверховних апостолів Петра і Павла. 

Церква закликає до цього поста, наводячи приклад апостолів, які, прийнявши Святого Духу в день П`ятидесятниці, в посту і молитві, «в працях і у виснаженні, часто в пильнуванні, в голоді та спразі» готувалися до всесвітньої проповіді Євангелія. 

Під час Петрова поста статут Церкви наказує не вживати молочну і м`ясну їжу, а по середах і п`ятницях утримуватися від риби.