15 червня, в Неділю Всіх святих та день вшанування Києво-Братської ікони Пресвятої Богородиці, Місцеблюститель Київської Митрополичої кафедри митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій звершив Божественну літургію в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври.

Його Високопреосвященству співслужили: намісник Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ, ректор КДАіС митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, єпископи: Ніжинський і Прилуцький Іриней, Ірпінський Климент, Васильківський Миколай, Сердобський і Спаський Митрофан, викладачі та випускники Київських духовних шкіл у священному сані.

Відео дня

На Малому вході, за достойне проходження академічного послуху, митрополит Онуфрій нагородив правом носіння хреста з прикрасами адміністративного помічника ректора ієромонаха Досифея (Михайлюка) і регента хору академічного храму ієромонаха Леонтія (Тупкало). Також, за існуючою традицією, випускники академії в священному сані були нагороджені правом носіння наперсного хреста, а семінарії – камилавки.

Наприкінці богослужіння було звершено молебень перед Києво-Братської іконою Пресвятої Богородиці.

Після Божественної літургії викладачі та студенти Київської духовної академії і семінарії зібралися в актовому залі Києво-Печерської Лаври, щоб відзначити випускний акт Київських духовних шкіл.

Президію урочистого зібрання склали: Місцеблюститель Київської Митрополичої кафедри митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій, намісник монастиря митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ, ректор КДАіС митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, голова учбового комітету при Священному Синоді УПЦ єпископ Ірпінський Климент, єпископ Васильківський Миколай, перший проректор КДАіС протоієрей Сергій Ющик.

На урочистому акті були присутні надзвичайний і повноважний посол Македонії – Ацо Спасеновські і надзвичайний і повноважний посол Молдови – Іон Стевіле.

Відкриваючи урочистий акт, митрополит Антоній, насамперед, подякував Предстоятелю Української Православної Церкви Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Володимиру за піклування духовними школами та приклад справжнього пастиря і богослова, яким для студентів є Його Блаженство.

Річний звіт діяльності Київських духовних шкіл озвучив перший проректор КДАіС протоієрей Сергій Ющик.

З вітальним словом виступив митрополит Онуфрій, який від імені Блаженнішого Митрополита Володимира, привітав студентів з днем Всіх святих і закінченням навчання, побажавши їм, щоб вони зайняли гідне місце в клірі Церкви.

«Відкривається нова сторінка вашої біографії, на якій повинні бути написані красиві слова, але не чорнилом, а життям. Знання, отримані в духовних школах, повинні бути реалізовані для слави Бога і Церкви. Найбільш сильна проповідь – це життя священика. Якщо слово не розходитися з ділом – це буде гідний приклад християнського служіння. Бажаю, щоб ваше життя було розчинене молитвою, повчаннями з Писань, щоб всі знання принесли вам тільки гідні плоди. Допомоги Божої та Божого благословення», – побажав випускникам Високопреосвященніший владика Онуфрій.

Митрополит Антоній подякував владиці-місцеблюстителю, зазначивши, що Його Високопреосвященству випав тяжкий час для управління Церквою. «Але незважаючи ні на які труднощі, Ви змогли явити приклад істинного пастиря і ченця для майбутніх священиків, які навчаються в стінах наших духовних шкіл», – зазначив владика Антоній.

За заслуги перед Українською Православною Церквою та у зв’язку з особистими ювілеями викладачам і співробітникам корпорації Київської духовної академії і семінарії були вручені ордени Української Православної Церкви: протоієрей Костянтин Пилипчук, протодиякон Димитрій Болгарський, протодиякон Олександр Кириленко, Павло Комаров, Владислав Дятлов нагороджені орденами святителя Петра Могили; Анна Блощинська, Євгенія Зайцева і Галина Кучерук – орденами преподобної Анастасії Київської.

Далі відбулося вручення дипломів: кандидатів богослов’я, про закінчення Київської духовної академії, а також дипломів бакалаврів випускникам Київської духовної семінарії.

За традицією зі словами подяки виступили представники випускників та їх батьків.

На завершення митрополит Антоній подякував усім, хто виступав, за теплі слова і оцінки, зазначивши, що головна оцінка буде нам дана самим Господом:

«В день Всіх святих ви повинні прагнути до святості і вести цим шляхом свою паству. У сьогоднішньому євангельському читанні нам дано орієнтир – якщо ми будемо любити, насамперед, Христа, то ми, по справжньому, зможемо любити своїх батьків і близьких. Господь говорить, що ми повинні бути гідні свого Хреста, гідні тієї великої жертви принесеної за нас. Пам’ятайте настанови Його Блаженства, Його Високопреосвященства владики-місцеблюстителя, ваших викладачів і наставників. Нехай Господь береже вас на вашому життєвому шляху», – сказав на завершення урочистого акту ректор Київських духовних шкіл.