14 червня, у день пам’яті преподобного Агапіта Печерського, лікаря безвідплатного,  в храмі преподобних Антонія і Феодосія Києво-Печерської Лаври було звершено Божественну літургію.

Богослужіння звершили: намісник Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, єпископи – Роменський і Буринський Іосиф, Ірпінський Климент, Бородянський Варсонофій, Фастівський Даміан і духовенство обителі.

Відео дня

За відправою були піднесені молитви за упокій загиблих та зцілення ран тих, хто постраждав під час братовбивчого протистояння.

Після закінчення літургії відбувся хресний хід з чесними мощами преподобного до Ближніх печер Лаври.

Преподобний Агапіт Печерський народився в Києві, був пострижеником та учнем преподобного Антонія Печерського. Він отримав від Бога дар лікувати, зціляв хворих молитвою і зіллям, яке сам заготовляв. Спочатку він лікував ченців, а коли слава про нього, як доброго лікаря, поширилася, до нього почали приходити хворі люди з Києва й околиць. Агапіт лікував усіх, не беручи за це жодної винагороди. Після багатьох трудів і подвигів преподобний Агапіт мирно спочив у Господі близько 1095 року та був похований у Ближніх печерах Києво-Печерського монастиря.

church.ua