1

3-8 червня у В'ятській єпархії РПЦ відбувся Великорецький хресний хід - урочиста хода з образом святителя Миколи Чудотворця з міста Кірова в село Великорецьке, на берег річки Великої, де понад 600 років тому був знайдений чудотворний образ.

Православні паломники з Вятки і інших регіонів країни подолали пішки понад 150 кілометрів.

Цього року відзначається 400-річчя з моменту другого принесення до Москви Великорецького образу святителя Миколи Чудотворця та 25-річчя відродження хресного ходу.

Відео дня

Хресному ходу передувала літургія в Успенському соборі Свято-Трифонова монастиря Кірова, яку очолив митрополит В'ятський і Слобідський Марк.

До учасників ходи з відеозверненням виступив Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил.

Центральною подією стала літургія 6 червня на річці Великій, в день святкування явища Великорецької ікони святителя і чудотворця Миколая, архієпископа Мир Лікійських. З благословення Святішого Патріарха Кирила богослужіння очолив глава Митрополичого округу Руської Православної Церкви в Республіці Казахстан митрополит Астанайський і Казахстанський Олександр.

Главі Митрополичого округу співслужили митрополит В'ятський і Слобідський Марк, духовенство В'ятської митрополії, священнослужителі-паломники з різних єпархій Руської Православної Церкви.

Літургія завершилася чином освячення вод річки Великої і джерела на місці, де в 1383 році був винайдений Великорецкий образ святителя Миколая.

В цьому році в урочистостях на річці Великій взяли участь 67 тисяч паломників.

***

Великорецкий хресний хід - один з найтриваліших хресних ходів у Росії. Набуття ікони святителя Миколая Чудотворця відбулося в 1383 році. Селянин Агалаков з села Крутиці виявив образ на березі річки «Великої», звідси пішла його назва - Великорецкий. Близько 1400 року образ був відправлений у місто Хлинів, названий потім В'яткою, пізніше - Кировом. У 1935 році при руйнуванні кафедрального собору чудотворну ікону було втрачено. Великорецький хресний хід був заборонений у 1930-х роках, знову почав проводитися в 1989 році. За традицією молитовна хода відбувається щорічно на початку червня. Тепер замість втраченої ікони Миколи Чудотворця віруючі несуть один з її списків. У 2000 році Святіший Патріарх Олексій II своїм указом присвоїв хресному ходу статус всеросійського.

Великорецкий хресний хід проходить щорічно з 3 по 8 червня. Основні урочистості відбуваються 5 і 6 червня на річці Великій і в Спасо-Преображенському Миколаївському чоловічому монастирі села Великорецьке.

За матеріалами сайту В'ятської єпархії РПЦ