Вже четвертий рік поспіль у Києві, в День Святого Духа, з благословення Предстоятеля Української Православної  Церкви Блаженнішого Митрополита  Київського і всієї України Володимира відбувся Всеукраїнський фестиваль-конкурс приходських хорів «Пентікостія»  (грецькою мовою – П’ятидесятниця). 9 червня у Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький арсенал» зібрались 13 церковних хорів з Київської, Одеської, Волинської, Овруцької та Кіровоградської єпархій.

До складу журі фестивалю входили Народна артистка України Ніна Матвієнко, регент архієрейського хору КДАіС архімандрит Роман (Піддубняк), а також відомі в Україні фахівці в царині церковного співу протодиякон Дмитро Болгарський, Олександр Одинець та Олена Соловей.

Відео дня

Фінальний гала-концерт відвідали також вікарії Київської Митрополії митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, єпископ Бородянський Варсонофій та голова Інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук.

Особливістю цьогорічного фестивалю було й те, що в ході цього духовно-мистецького дійства реалізовується благодійний проект зі збору коштів для дітей – підопічних спеціалізованого дитячого будинку ім. М. Городецького, що у місті Ворзель Київської області – з благословення митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра саме на потреби цього закладу будуть спрямовані зібрані кошти.

Перед  гала-концертом усі хори виконали духовний гімн України «Боже Великий Єдиний».

«У молитві «Царю Небесний» ми молимось до Духа Святого словами «Прийди і вселися в нас». Отож нехай благодать Духа Святого буде із усіма нами, щоб ми плекали ці таланти, яким обдаровує нас Господь»,  – сказав, звертаючись до присутніх митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр.

Розпочав концертну програму колектив, який виборов гран-прі фестивалю «Пентікостія» минулого року – архієрейський молодіжно-дитячий хор Спасо-Преображенського кафедрального собору міста Вінниця, який виконав піснеспів «Святий Боже» арамейською мовою та  піснеспів сербською мовою «Вера Вечна, вера Православна».

Серед виступаючих -  хор незрячих храму Всіх святих Землі Волинської під керівництвом протоієрея Олександра Мазурака. Учасники цього колективу проспівали кант до Почаївської Божої Матері «Ой зійшла зоря».

Також у фестивалі взяв участь  хор храму Новомучеників і сповідників Руських XX століття села Привороття, що на Житомирщині (Овруцька єпархія).

Хор «Волинські дзвони» храму Всіх святих Землі Волинської м. Луцька виконав піснеспів «Блажен муж» під керівництвом Марії Федосюк-Вислоцької.

Виступ волинських колективів був відзначений журі – хор незрячих під керівництвом протоієрея Олександра Мазурака був відзначений дипломом І  ступеня у номінації «Ансамблі», а хор «Волинські дзвони» – дипломом І ступеня у номінації «Камерні хори».

Гран-прі фестивалю здобув молодіжний хор з Одеської єпархії «Оріана», який виконав Мале славослів’я.

Завершив гала-концерт молодіжно-дитячий хор вінницького кафедрального Спасо-Преображенського собору відомим піснеспівом до Богородиці «Радуйся Невісто Неневістная».

Останні вокальні твори виконав хор  «Волинські дзвони»,  який проспівав гімн Волинського краю «Волинь моя» та волинське многоліття.

Варто зауважити, що нагороди фестивалю отримали, зокрема, Народна артистка України Ніна Матвієнко та  голова Інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії   протоієрей Валентин Марчук.

Особлива подяка від директора фестивалю-конкурсу Дар`ї  Кириченко була вручена митрополиту Олександру. «Дякуючи Вам, фестиваль-конкурс «Пентікостія» народився і живе! Прийміть найщирішу вдячність і сердечні вітання, як батькові може дякувати дитина!» – пролунало зі сцени.

Також ведучий та співорганізатор Сергій Бакай особисту подяку від фестивалю висловив директору «Мистецького арсеналу» Наталії Заболотній.

church.ua