У Центральному будинку культури залізничників у Москві 5-6 червня пройде фотовиставка "Святитель Лука".

Виставка, що розповідає про видатного діяча ХХ століття - професора медицини, хірурга зі світовим ім'ям Валентина Войно-Ясенецького приурочена до дня пам'яті святителя, який відзначається 11 червня і пройде в рамках науково-практичної конференції, присвяченої 170-річчю російської залізничної медицини, повідомили організатори.

На виставці будуть представлені як архівні фотодокументи, так і фотографій, які відображають шанування святителя Луки в наші дні.

Відео дня

6 червня на виставку завітають гості з Греції, Мадагаскару і Санкт-Петербургу - учасники VI науково-практичної конференції "Духовна і лікарське спадщина святителя Луки (Войно-Ясенецького)", яка відбудеться 5 червня в підмосковному місті Залізничний.

В 2015 році буде відзначатися 20-річчя з дня канонізації святителя Луки Кримською єпархією та 15-річчя з дня причислення його до сонму святих новомучеників і сповідників.

Архієпископ Лука (у миру - Валентин Феліксович Войно-Ясенецький) народився в Керчі у 1877 році. Закінчивши гімназію, вирішив, що зобов'язаний займатися тільки тим, що "корисно для страждаючих людей", і вибрав медицину, а пізніше став священиком. У різні роки був єпископом Ташкентським і Туркестанським, єпископом Єлецьким, вікарієм Орловської єпархії, архієпископом Красноярським і Єнісейським, архієпископом Тамбовським і Мічурінським, архієпископом Сімферопольським і Кримським.

Оскільки його служіння припадає на радянський період, воно пов'язане з численними труднощами: святитель пройшов через арешти, тортури і провів у засланні в цілому 11 років. З 1946 по 1961 роки був правлячим архієреєм Кримської єпархії. У 1946 році удостоєний Сталінської премії за книгу з гнійної хірургії.

Помер 11 червня 1961 року, у День всіх святих, що в землі Російській просіяли. У 1996 році відбулося набуття святих мощей архієпископа Луки, які зберігаються в Троїцькому кафедральному соборі Сімферополя.

Протягом останніх 15 років святитель Лука став одним із найбільш шанованих у Греції святих. Його ім'ям названо більше 30 грецьких храмів.

Седмиця