1

У В'ятській єпархії РПЦ 3 червня розпочався Великорецкий хресний хід - урочиста хода з образом святителя Миколи Чудотворця з міста Кірова в село Великорецьке, на берег річки Великої, де понад 600 років тому був знайдений чудотворний образ.

Православним паломникам з Вятки, й інших регіонів Росії, а також ближнього і далекого зарубіжжя, за шість днів належить подолати пішки понад 150 кілометрів: пройти полями, лісами і болотами, зупиняючись у декількох населених пунктах, творячи молитву святителю Миколаю Чудотворцю.

Цього року відзначається 400-річчя з моменту другого принесення до Москви Великорецкого образу святителя Миколая Чудотворця та 25-річчя відродження хресного ходу.

Відео дня

За інформацією правоохоронних органів, з міста вийшло близько 33 тисяч паломників.

*** Великорецкий хресний хід - один з найтриваліших хресних ходів у Росії. Набуття ікони святителя Миколая Чудотворця відбулося в 1383 році. Селянин Агалаков з села Крутиці знайшов образ на березі річки «Великої», звідси пішла його назва - Великорецкий. Близько 1400 року образ був відправлений у місто Хлинів, названий потім В'яткою, пізніше - Кировом. У 1935 році при руйнуванні кафедрального собору чудотворна ікона була втрачена. Великорецкий хресний хід був заборонений у 1930-х роках, знову почав проводитися в 1989 році. За традицією молитовна хода відбувається щорічно на початку червня. Тепер замість втраченої ікони Миколи Чудотворця віруючі несуть один з її списків. У 2000 році Святіший Патріарх Олексій II своїм указом присвоїв хресному ходу статус всеросійського.

Великорецкий хресний хід проходить щорічно з 3 по 8 червня. Основні урочистості відбуваються 5 і 6 червня на річці Великій і в Спасо-Преображенському Миколаївському чоловічому монастирі села Великорецьке. 

За матеріалами сайту В'ятської єпархії РПЦ