Сьогодні в Кременчуцьку єпархію УПЦ привезли ковчег з часткою мощей святителя і чудотворця Луки (Войно-Ясенецького).

Як повідомили УНІАН у прес-службі єпархії, єпископ Кременчуцький і Лубенський Миколай урочисто зустрів святиню у Свято-Успенському кафедральному соборі Кременчука. У співслужінні духовенства собору єпископ очолив Всенічне бдіння. Щодня о 12.00 перед святинею буде відбуватися водоосвятный молебень.

Ковчег з часткою мощей святителя і чудотворця Луки (Войно-Ясенецького) буде доступний для поклоніння:

Відео дня

У Кременчуці з 22 по 25 травня у Свято-Успенському кафедральному соборі (Крюків), а з 26 травня по 8 червня - в Свято-Троїцькому храмі (район електростанції).

У Лубнах святиня буде з 9 по 15 червня у храмі Різдва Пресвятої Богородиці.

У Пирятині - з 16 по 19 червня у храмі Різдва Пресвятої Богородиці.

У Лохвиці - с 19 по 22 червня в храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Також за окремим графіком планується відвідання лікарень і колоній.

Довідка УНІАН. Архієпископ Лука (у миру Валентин Феліксович Войно-Ясенецький) народився в Керчі 27 квітня 1877 р. Закінчивши гімназію, у роздумах про вибір життєвого шляху вирішив, що зобов'язаний займатися тільки тим, що "корисно для страждаючих людей", обрав медицину.

Після закінчення університету майбутній святитель займався медичною практикою і науковими дослідженнями. У 1920-х рр. він працював хірургом в Ташкенті, беручи активну участь і в церковному житті, відвідуючи засідання церковного братства.

Слова єпископа Ташкентського Інокентія: "Доктор, вам треба бути священиком" були сприйняті як Божий заклик. Після трирічного служіння в сані ієрея отець Валентин прийняв чернечий постриг з ім'ям апостола, євангеліста і лікаря Луки, і 30 травня 1923 р. ієромонах Лука був таємно хіротонізований на єпископа. З цього часу починається хресний шлях владики як сповідника. Численні арешти, тортури і посилання не послабили ревнощі святителя у виконанні архіпастирського долгу та служіння людям в якості лікаря.

1946 по 1961 рр. владика Лука був правлячим архієреєм Кримської єпархії. Помер Преосвященний Лука 11 червня 1961 року, у День Всіх святих, які в землі Російській просіяли. Але пастир не залишив свою паству. Його молитвами відбувалися численні чудесні зцілення. У 1996 р. відбулося набуття святих останків архієпископа Луки, які нині почивають у Свято-Троїцькому кафедральному соборі Сімферополя.