Канцлер Ангела Меркель висловила обурення з приводу декларації турецького прем'єр-міністра Реджепа Тайіпа Ердогана щодо перспективи перетворення колишнього собору Святої Софії в Константинополі в мечеть, повідомляє "Седміца.ру".

Згідно з повідомленням "Deutsche Welle", на яке посилається французький православний сайт "Оrthodoxie.com" Ангела Меркель засудила намір турецьких властей у ході своєї зустрічі з Константинопольським патріархом Варфоломієм, який щойно здійснив офіційний візит до Німеччини з нагоди 50-ї річниці заснування єпархії Константинопольського патріархату в цій країні.

Відео дня

Під час бесіди з канцлером Німеччини Патріарх Варфоломій подякував Ангелі Меркель за підтримку, яку вона надає грецькій єпархії в Німеччині, а також за два візити на Фанар, які зробили «велику підтримку патріархату в його екуменічній місії».

Між тим, офіційний представник міністерства закордонних справ Німеччини Савсан Хебли (Sawsan Chebli) заявив, що нинішній статус Святої Софії, яка функціонує як музей, повинен задовольняти всіх, і будь-яка зміна статусу цього пам'ятника засмутило б усіх тих, хто вважає Святу Софію грецьким православним храмом.

«Як би те ні було, але остаточне рішення залишається за Туреччиною. Нинішній турецький уряд з тих пір, як він вступив на посаду, був відкритий до деяких побажань православної грецької меншини, перебуває у Туреччині. Ми віримо, що турецький уряд доведе відповідну чутливість до даного питання», - додав Хебли.

В ході зустрічі з Патріархом Варфоломієм президент Бундестагу Норберт Ламмерт (Norbert Lammert) згадав про те, що відмова турецьких властей відновити роботу богословської школи на острові Халки порушує свободу віросповідання в Туреччині. При цьому політик відзначив значущість конструктивних відносин між турецькою державою і різними релігійними об'єднаннями Туреччини.