18 травня, у неділю 5-ту після Пасхи, про самарянку, відбулася подія церковного життя Сум, в якій поєдналася історія і сучасність. У рік 100-річного ювілею одного з найкрасивіших храмів кафедрального центру Сумської єпархії було звершено освячення.

Як свідчать історичні відомості, будівництво храму було завершено у 1914 році, напередодні Першої світової війни. Воєнні події не дозволили здійснити освячення новозбудованого собору, а подальший хід історії зробив неможливим таке на багато десятиліть.

Відео дня

Чин Великого освячення Троїцького собору (напередодні всенічне бдіння в Спасо-Преображенському кафедральному соборі) звершив архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій, якому співслужило більше двадцяти священнослужителів кафедрального центру, а також благочинні деяких церковних округів.

Після завершення освячення архіпастир очолив Божественну літургію, за якою звершив дияконську хіротонію: монах Йов (Астрахан) зведений на першу сходинку священнослужіння.

З нагоди урочистостей благодійники і ктитори собору були удостоєні високих церковних нагород. Серед нагороджених - Юрій Олександрович Глущенко, який удостоєний ордена Святого великомученика Георгія Побідоносця.

На завершення богослужіння були проголошені уставні многоліття, Його Високопреосвященство звернувся до прочан з вітальним словом. Кожен священнослужитель отримав у подарунок від Преосвященного ікону Святої Трійці з особливим дарчим написом з нагоди участі в історичній події міста та єпархії.

Православна громада собору приготувала обід для всіх віруючих і паломників, що прибули на урочистості в Троїцький собор з інших парафій.

Православіє в Україні