1

Синодальний інформаційний відділ Московського Патріархату виступив з офіційною заявою у зв'язку іззабороною в'їзду в Україну голові Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату митрополиту Волоколамському Іларіону.

"9 травня 2014 року під час проходження прикордонного контролю в міжнародному аеропорту Дніпропетровська голову Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату митрополита Волоколамського Іларіона було затримано. Після кількох годин очікування він отримав під розписку офіційне письмове повідомлення про відмову в дозволі на перетинання державного кордону України з посиланням на частину першу статті 8 закону України «Про прикордонний контроль», оскільки «уповноваженим державним органом України прийнято рішення про заборону в'їзду його в Україну». У зв'язку з цим інцидентом Синодальний інформаційний відділ уповноважений заявити таке.

Викликає надзвичайне здивування і глибокий жаль рішення української влади, прийняте в умовах, коли народ України піддається суворим випробуванням, а Руська Православна Церква робить усе можливе для досягнення миру й злагоди в країні, для налагодження діалогу між протиборчими сторонами та припинення насильства.

Відео дня

Візит митрополита Іларіона був приурочений до урочистостей з нагоди 75-річчямитрополита Дніпропетровського і Павлоградського Іринея, одного з найбільш заслужених і шанованих архіпастирів Української Православної Церкви. Як особистий представник Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату мав взяти участь у богослужінні, на якому йому доручено було оголосити Патріарше вітальне послання і вручити ювілярові високу церковну нагороду. У ситуації, що склалася, не залишалося нічого іншого, як виконати ці обов'язки в пункті паспортного контролю аеропорту в Дніпропетровську.

У різних країнах, у тому числі в Україні, у всіх її регіонах, Руська Православна Церква об'єднує мільйони православних віруючих з різними політичними переконаннями. Церква категорично засуджує будь-яку спробу перевести політичний і громадянський конфлікт в Україні в релігійну площину і від імені свого Предстоятеля висловлює рішучий протест проти дій, що обмежують її гуманітарну діяльність, перешкоджають її миротворчій місії і не сприяють подоланню громадянського протистояння на українській землі".

patriarchia.ru