З 14 по 16 травня 2014 року в Софії (Болгарія) відбудеться друга міжнародна наукова конференція «Афон і слов'янський світ», присвячена 1000-річчю російського чернецтва на Святій Горі Афон. Организатором конференції виступають Руський на Афоні Свято-Пантелеімонівський монастир і Міжнародний фонд відновлення і збереження культурної та духовної спадщини Свято-Пантелеймонового монастиря.

Як зазначають організатори конференції, «протягом свого багатовікового подвижництва на Святій Горі руськими і слов'янськими насельниками православних афонських обителей був накопичений унікальний історичний і духовний досвід, створені неповторні зразки східнохристиянської культури. Участь у наукових засіданнях конференції представників православного духовенства, а також фахівців різних гуманітарних спеціальностей, що займаються вивченням Афону, безсумнівно, буде сприяти відновленню та збереженню накопиченого російським і слов'янським чернецтвом спадщини, зближення православних слов'янських народів».

За словами організаторів, дана конференція покликана стати майданчиком для обговорення вже досягнутих вченими результатів та подальших перспектив їх роботи у напрямку виявлення і вивчення матеріалів, що розкривають історію афонських обителей, їх взаємин один з одним і з зовнішнім світом, внесок слов'янських народів в загальну культуру Афону і православного світу.

Відео дня

Згідно з інформацією оргкомітету конференції, у рамках її роботи в Софії будуть висвітлюватися такі теми:

1. Історія Руського Свято-Пантелеймонового монастиря.

2. Історія слов'янських афонських обителей.

3. Історія російського і слов'янського афонського подвижництва.

4. Культурні, політичні та економічні взаємини афонських

слов'янських монастирів із зовнішнім світом.

5. Літургійне спадщина Афона: особливості грецького і слов'янського

богослужіння і церковного співу.

6. Афонські традиції в архітектурі, іконопису і прикладному мистецтві слов'ян.

7. Внесок афонських слов'янських скрипториев в розвиток слов'янської книжності.

Як зазначається в програмі конференції «слов'янські народи внесли величезний внесок у Афонськую духовну культуру. Багато документів і пам'ятників, що відносяться до історії Афону і Руського Свято-Пантелеймонового монастиря, зберігаються за межами Афону в архівних сховищах цих країн, тому для виявлення всіх можливих матеріалів, що підтверджують внесок слов'янських народів в загальну культуру Афону, та для відкриття нових архівних матеріалів, що стосуються історії Афону і нашого монастиря, дуже важливо організувати серію наукових конференцій в столицях різних слов'янських країн».

У зв'язку з цим, як вже зазначалося, в рамках підготовки до відзначення у 2016 р. ювілею 1000-річчя руського чернецтва на Святій Горі Афон, Російською на Афоні Свято-Пантелеимоновым монастирем та Міжнародним фондом відновлення і збереження культурної та духовної спадщини Свято-Пантелеймонового монастиря запланована організація щорічної міжнародної наукової конференції на тему «Афон і слов'янський світ». Так перша конференція Фондом була проведена у травні 2013 р. в Белграді (Сербія). У 2014 р. друга конференція відбудеться в Софії (Болгарія). Третя конференція - у 2015 р. в Києві (Україна). І завершальна, четверта конференція - у 2016 р. в Москві (Росія).

З програмою конференції можна ознайомитися тут

Сайт "Руський Афон"