10 травня виповнилося 75 років з дня рождения митрополита Дніпропетровського і Павлоградського Іринея.

З благословення Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила на урочистості, присвячені ювілею поважного ієрарха Руської Православної Церкви, 9 травня у Дніпропетровськ прибув голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон.

Відео дня

У міжнародному аеропорту Дніпропетровська голову ВЗЦЗ зустрічали митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней, вікарій Дніпропетровської єпархії єпископ Новомосковський Євлогій, єпархіальне духовенство.

При проходженні прикордонного контролю митрополит Іларіон був затриманий. Після тривалого очікування голові ВЗЦЗ було вручено офіційне письмове повідомлення про те, що йому заборонено в'їзд на територію України (без зазначення причин такої заборони).

У зв'язку з неможливістю перетину державного кордону України митрополит Волоколамський Іларіон виголосив вітальне послання Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила митрополиту Дніпропетровському і Павлоградському Іринею при зустрічі з ним у приміщенні пункту прикордонного контролю аеропорту Дніпропетровська, де і вручив ювіляру високу церковну нагороду - орден святого благовірного князя Даниїла Московського I ступеня.

У відповідному слові митрополит Іриней просив передати гарячу подяку Предстоятелю Руської Православної Церкви за привітання і нагороду, висловивши глибоке співчуття тим, що представника Його Святості не допущено до участі у церковних урочистостях в Дніпропетровську. У свою чергу, митрополит Іларіон тепло привітав митрополита Іринея з 75-річчям і побажав йому доброго здоров'я й допомоги Божої у його архіпастирському служінні в тяжкий для України час.

Після цього в ніч на 10 травня голова ВЗЦЗ відбув до Москви.

У поїздці голову Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату супроводжував секретар ВЗЦЗ з міжправославних відносин протоієрей Ігор Якимчук.

Служба комунікації ВЗЦЗ РПЦ