Вчора, 8 травня, по ТК «Інтер» показали сюжет про те, що нібито в Свято-Троїцькому ставропігійному Корецькому жіночому монастирі, що на Рівненщині, переховують «зелених чоловічків».

Ігуменя обителі матінка Рафаїла (Хільчук) спеціально для порталу «Православіє в Україні» прокоментувала ситуацію.

Відео дня

«В монастирі все спокійно. Ніяких чужих людей в обителі немає і не було. Але от в місті люди хвилюються після інформації, яку показали на Інтері».

Матінка Рафаїла розповідає, що вчора приїхала знімальна група Рівненського представництва «Інтеру» і хотіла зробити інтерв’ю з ігуменею. Матінка-ігуменя попросила сестру запитати про що з нею хочуть переговорити журналісти, але ті їй не захотіли дати відповідь. Тож ігуменя Рафаїла відмовилася від спілкування. Відповідно, інформація, яка прозвучала в сюжеті про те, що «їх навіть не запитали чому вони приїхали» не відповідає дійсності.

Чутки про те, що в обителі когось переховують почали ширитись в місті давно, але сестри продовжували жити своїм монастирським життям, в тому числі підносячи молитву за мир в країні. Як розповідає ігуменя, навпроти монастиря вже певний час стоять представники Самооборони, як вони про те повідомили, з ціллю не допустити в обитель диверсантів. Саме вони повідомили журналістам про те, що в обитель заїхав автобус з паломниками – чоловіками і жінками, а виїхав лишень з жінками. Вони та «очевидець» з відео (яка до слова знімалась зі спини, тому жінку неможливо впізнати) говорять про те, що чоловіки ці розмовляли буцімто з російським акцентом і тепер знаходяться на території монастиря, де їх переховують сестри.

Ігуменя Рафаїла каже, що все це неправда: «Звідки вони тільки це все беруть? Взагалі не було ніякого автобуса. Великі паломницькі автобуси вже давно не приїздили в обитель і зупиняються вони завжди перед входом в монастир – якраз на тому місці, де увесь час перебувають представники Самооборони. Тай окрім монастирських гостей на стоянці може зупинитися будь-хто».

Тож, щоб заспокоїти усіх корчан та українців, матінка ще раз наголосила: «Ніяких «зелених чоловічків» чи «сепаратистів» в обителі немає. Ми нікого не переховуємо і нас ніхто не захоплював».

Одна з прочанок говорить про те, що сьогодні цілий день велика брама монастиря – відкрита, як це буває в вихідні дні та на церковні свята. Закривають браму у будні, біля неї чергує сестра і відкриває, коли приїздить авто. Схоже, саме після сюжету на «Інтері» сестри вирішили таким чином показати, що у них все спокійно і вони відкриті для усіх, хто хоче переконатися у тому, що їм приховувати немає чого. В обитель є ще два входи, вони відчиненні протягом усього дня кожного дня.