Голова Синодального інформаційного відділу Московського Патріархату Володимир Легойда заявив про те, що Інтернет, як і будь-яка інша сфера культури, потребує чіткого розмежування добра і зла.

«Культуру нерідко визначають як систему табу. Цей підхід вірний і для Інтернету. Передбачаю можливі заперечення: "Ось, ви хочете і тут вводити заборони". Але давайте розберемося, чому культура - система табу? На чому ґрунтується табуювання того чи іншого феномену в культурному просторі? На розумінні добра і зла, на відділенні того, що добре, а що погано», - заявив В.Р. Легойда в понеділок на Міжнародному форумі безпечного Інтернету «ФБІ-2014», організованого Лігою безпечного Інтернету.

«Система табу виростає з системи цінностей, уявлень про добро і зло. Зло табуєтся, а добро заохочується. Якщо ми хочемо, щоб простір Інтернету було повноцінно включено в культурне поле, а не виключено з нього, щоб Інтернет мав позитивний зміст, а не негативне, тоді ми повинні прислухатися до такого культурологічного підходу», - додав він.

Відео дня

В.Р. Легойда зазначив, що часто дискусії про регулювання Інтернету зводяться до боротьби двох крайніх точок зору, одна з яких передбачає повну, нічим не обмежену свободу, а інша настільки ж всеосяжну регуляцію.

«Немає сенсу дискутувати про те, сидять наші діти в Інтернеті. Відповідь очевидна. Напевно, не самий розумний спосіб намагатися їх туди не пускати або взагалі вимкнути Інтернет. Питання в тому, чи стане Інтернет можливістю для комунікації батьків і дітей, або нас там просто не буде», - додав представник Церкви.

«Відповідь мені бачиться в тому, щоб діти побачили і там світ дорослих, і вступили з дорослими в комунікацію. Дуже важливо, щоб і тут Церква виступала в якості учасника цього процесу, тому що якщо говорити про зміст, то Церква - природне джерело позитивного контенту», - зазначив Володимир Легойда.

Ліга безпечного Інтернету - найбільша в Росії організація, створена для протидії поширенню небезпечного контенту у всесвітній мережі шляхом саморегуляції професійної спільноти, учасників Інтернет-ринку і рядових користувачів, щоб уникнути введення цензури.

Синодальний інформаційний відділ Московського Патріархату