У Суми з благословення архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія в Троїцький архієрейський собор і Спасо-Преображенський кафедральний собор в суботу, 5 квітня, прибудуть Страсні Святині.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Сумської єпархії УПЦ, в ковчезі з реліквіями знаходяться один з 64 шипів з Тернового Вінця Спасителя, частина Гвоздя, яким був розп'ятий Христос, і частина від Животворящого Хреста Господнього.

Згідно з повідомленням, Страсні Святині прибудуть в Троїцький архіерейскій собор в суботу, 5 квітня, о 17.00. Святиням можна буде вклонитися щодня з 8.00 до 19.00. Проводи Святинь відбудуться в Лазареву Суботу, 12 квітня, в 16.45.

Відео дня

Цього ж дня, 12 квітня, о 17.00 Страсні Святині прибудуть в Спасо- Преображенський кафедральний собор, де перебуватимуть до Великої П'ятниці, 18 квітня, до 18.00. Поклонитися святині тут можна буде щодня з 7.00 до 19.00.

Довідка УНІАН. Частина Шипа від Тернового Вінця Спасителя і частка Животворящого Хреста Господнього знаходилися в ризниці одного з римських аббатств, зберігаючись в кришталевому футлярі з документом з актом, завіреним папської печаткою.

У дев'яностих роках двадцятого століття абатство було скасовано, а Святині виявилася у власності благочестивого літнього італійського подружжя, які були колишніми благодійниками обителі. Вони передали Святині в дар ризниці архімандрита Віктора (Бикова), ігумена Іллінського монастиря (колишнє Афонське подвір'я) м. Одеси під час його паломництва по православним святиням Італії.

Частина від Гвоздя була знайдена в одному з російських реликвариїв, вивезених під час громадянської війни за кордон, а в наш час виставлених на продаж в одній з антикварних крамниць Брюсселя. Спеціально для частинки була замовлена ​​точна копія Гвоздя, що зберігається в московському храмі Христа Спасителя.