Одеська єпархія Української Православної Церкви Московського Патріархату звернулася до голови Верховної Ради України Олександра Турчинова з вимогою припинити слідчі дії стосовно настоятеля храму Святої Тетяни при національному університеті «Одеська юридична академія» Олега Мокряка, якого СБУ перевіряє на предмет контактів із активними учасниками проросійських маніфестацій в Одесі. 

Про це говориться у відкритому зверненні єпархії, переданому УНІАН.

У ньому, зокрема, говориться, що обшук у будинку голови єпархіального відділу Одеської єпархії з релігійної освіти, місіонерства і катехізації Мокряка відбувся згідно з рішенням Шевченківського суду Києва, за клопотанням слідства СБУ. 

Відео дня

«Отець Олег обвинувачується в злочині, передбаченому ч. 1 ст. 110 і ч. 2 ст. 110 КК України - діях, спрямованих проти національної безпеки України.

Обшук здійснювався присланим із Києва слідчим, якого супроводжував спецназ СБУ «Альфа» в числі шести співробітників, озброєних автоматами. Понятими, згідно із протоколом обшуку, були 2 громадяни України - один із м. Черкаси, інший з Волинської області», - говориться у зверненні. 

У зверненні згадується «терор проти населення південного сходу України», говориться, що обшук «в будинку беззбройного і беззахисного священика нагадує нам обставини арешту фарисеями і первосвящениками Господа нашого Ісуса Христа».

У зверненні відзначається, що при обшуку «нічого не знайдено і нічого не вилучено», а Мокряк, «виконуючи пастирський борг, на прохання тисяч православних одеситів, присутніх на Куликовому полі, молився про упокоєння вбитих під час подій на київському Майдані, зокрема, про загиблих співробітників МВС». 

«Також отцю Олегу ставлять в провину спілкування з активістами одеського Антимайдану, які є прихожанами наших храмів... Дії, вчинені стосовно отця Олега, є непродуманою спробою піднести гніт до порохової бочки і висадити в повітря країну не лише в політичній і культурно-мовній, а й у релігійній сфері.», - говориться у зверненні. 

Як повідомляв УНІАН, 1 квітня в Одесі СБУ в рамках кримінального провадження, що розслідується за ст. 110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), провела низку обшуків у квартирах проросійських активістів, зокрема у настоятеля храму Святої Тетяни при національному університеті «Одеська юридична академія» Олега Мокряка. Представник обласного управління СБУ пояснив, що «громадян в помешканнях не було, вони переховуються від слідства». 

Довідка УНІАН. Президентом національного університету «Одеська юридична академія» є депутат Верховної Ради від Партії регіонів Сергій Ківалов. 

Управляючий Одеською єпархією УПЦ МП - Митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел (Олексій Саввін) - склав з себе повноваження депутата Одеської обласної ради (Партія регіонів) на початку березня.