В Киево-Печерской лавре состоялось

2 квітня, в середу 5-ї седмиці Великого посту у Свято-Успенському храмі Києво-Печерської лаври відслужена утреня з читанням житія преподобної Марії Єгипетської і Великого покаянного канону святителя Андрія, єпископа Критського.

Богослужіння очолив Місцеблюститель Київської Митрополичої кафедри митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій.

Його Високопреосвященству співслужили Керуючий справами Української Православної Церкви, ректор КДАіС митрополит Бориспільський, Броварський Антоній, вікарії Київської єпархії, єпископи: Ірпінський Климент, Бородянський Варсонофій, а також духовенство обителі.

Відео дня

Для більш поглибленого пізнання своїх слабкостей, гріховних нахилів і живого каяття на цьому тижні Свята Церква дає нам особливий благодатний молитовний засіб. Це Великий покаянний Канон свт. Андрія Критського з читанням одного з самих незвичайних житій святих - прп. Марії Єгипетської. Приклади жахливого морального падіння і недосяжного одними людськими силами духовного підйому з'єдналися в долі однієї жінки. Ні чудеса кмітливості, ні молитва в повітрі, ні послух звірів цієї святий рабі Христової не вражають настільки, як її чудесне навернення до Отця Небесного. Це ще і ще раз нагадує про нескінченне милосердя Боже до всіх людей і спасительність щирого покаяння для кожного з нас.

Особливим тремтінням наповнюються серця віруючих від зворушливого співу цього виняткового по своїй наочності і виразності Канону у Святому Храмі, де слабке мерехтіння воскових свічок, наче тихенько підспівує монашому хору, гармонуючи з настроєм душі, яка кається. Читання житія не розриває службу на частини, але ніби закликає на молитовну допомогу святу угодницю Божу, щоб наслідувати її рішучість в покаянні. Це також нагадує древній чернечий звичай душекорисних читань під час богослужінь та веде, хоч на короткий проміжок часу в глибоку християнську давнину.

За матеріалами сайтів КДАіС та Києво-Печерської лаври