Глава Якутська Айсен Миколаїв виступив за передачу Руської церкви острова Ялиновий біля берегів Аляски.

Відповідне звернення Айсен Миколаїв направив президенту Володимиру Путіну, головам обох палат парламенту і МЗС, повідомляє газета «Известия».

Відео дня

«Я виступаю за відновлення історичної справедливості - повернення острова Ялиновий законним власникам, тобто Російської Православної Церкви», - заявив Миколаїв.

За його словами, Церква володіє незаперечними правами на острів згідно з договором про продаж США територій Російської Америки.

«Я не перший рік серйозно цікавлюся цією історією, адже якутські вчені вже протягом декількох років вивчають папери і організували вже кілька експедицій в США. У 2014 році виповнюється 220 років діяльності Руської православної церкви в Північній Америці, а саме Кадьякської місії. Коли, як не зараз, займатися Російською Америкою?» - ставить питання Голова Якутська.

Документи, що підтверджують право Церкви на невеликий острівець біля узбережжя Аляски, дійсно були виявлені якутською науковою експедицією в архіві бібліографа Михайла Винокурова, який емігрував з Росії після революції.

Правмир