Крест с частицей Животворящего Креста Христова

23 березня, у неділю 3-ю Великого посту, Хрестопоклонну, в Руському на Афоні Свято-Пантелеімоновому монастирі була звершена святкова Божественна літургія з поклонінням Чесному і Животворящому Хресту Господньому.

У суботу ввечері на всеношній у центр головного монастирського Свято-Пантелеймонівського храму була урочисто винесена велика святиня руської святогірської обителі - Хрест з часткою Животворящого Хреста Господнього, що зберігається в Афонському Свято-Пантелеімоновому монастирі. Після цього духовенство, братія і паломники на чолі з 99-річним настоятелем схиархімандритом Єремією (Альохіним) в центрі храму традиційно вклонилися святині земними поклонами зі співом святкової пісні: «Хресту Твоєму поклоняємося, Владико, і святе Воскресіння Твоє славимо».

Святкова Літургія в храмі руського святогірського монастиря, за давньою афонською традицією, відбувалася вночі. В цей день на Святій Горі Афон правляться богослужіння з особливим благоговінням і візантійською пишністю. А замість Трисвятого співається пісня «Хресту Твоєму поклоняємося...».

Відео дня

Початок традиції поклоніння Хресту Господньому було покладено ще в часи перших християн, коли вони піддавалися гонінням з боку язичників. Ця давня традиція свято зберігається на Святій Горі Афон і зокрема в руському Свято-Пантелеімоновому монастирі.

«Хрест - хранитель всього всесвіту, хрест - краса церкви, хрест - царів держава, хрест - зміцнення віруючих, хрест - ангелів слава і демонів виразка». Так пояснює один з церковних співів значення хреста для всього світу. «Тростію хреста, вмочивши його в червоне чорнило Твоєї крові, Ти, Господи, по-царськи підписав нам прощення гріхів» - йдеться в одній із стихир свята.

По слову схиархімандрита Єремії, винесення хреста на поклоніння відбувається для того, щоб нагадуванням про страждання і смерть Господа надихнути і зміцнити тих, хто поститься, до продовження подвигу посту, бо без несення хреста і внутрішнього саморозпинання неможливо людині побороти пристрасті і досягти відновлення завіту з Богом.

За давньою традицією монастирська святиня - Хрест з часткою Животворящого Хреста Христового, що зберігається в Свято-Пантелеімоновій обителі, залишиться в центрі монастирського храму для поклоніння братії і паломників протягом тижня до п'ятниці, коли перед Літургією буде внесений назад у вівтар.

Руський Афон