22 березня до архієпископа Сумського і Охтирського Євлогія звернулися парафіяни Спасо-Преображенського кафедрального собору Суми зі скаргою і обуренням з приводу поведінки якихось осіб. За словами парафіян, ці особи в 15.00 з'явилися біля центрального входу в собор з плакатом образливого змісту. У відповідь на прохання співробітників собору припинити провокацію вони почали нецензурно лаятися, привертаючи увагу оточуючих.

Парафіяни собору, які спостерігали таку поведінку провокаторів, вважають, що в даному випадку мало місце образа почуттів православних віруючих, грубе порушення їх законних прав і свобод, спроба дестабілізації міжконфесійного миру. Люди вважають, що провокатори мають відношення до розкольницького угрупування УПЦ КП, керівник якої «архієпископ Мефодій», відмовився підписати «Спільну заяву керівників політичних, громадських і релігійних організацій з питання збереження міжконфесійного миру та громадського спокою на Сумщині», ініційованого Сумською обласною радою на прохання архієпископа Євлогія 27 лютого.

Православні віруючі висловлюють рішучу готовність захищати храми і святині від будь-яких посягань. Також віруючі наполегливо просять владу міста та області серйозно поставитися до того, що відбувається, і припинити протизаконні провокаційні дії розкольників.

Відео дня

Зважаючи на те, що провокації щодо православних віруючих не припинилися, у відповідь на численні прохання віруючих керуючий Сумською єпархією на виконання своїх обов'язків має намір звернутися до органів влади, щоб захистити законні права віруючих.

Прес-служба Сумської єпархії УПЦ