Літургія на Фанарі

В неділю першу Великого посту, 9 березня, в день Торжества Православ'я, Предстоятелі Помісних Православних Церков, які зібралися в Стамбулі для вирішення питань зі скликання й проведення Всеправославного Собору, звершили Божественну літургію в кафедральному соборі в ім'я святого великомученика Георгія Побідоносця на Фанарі — резиденції Константинопольського Патріарха.

Служіння утрені, яка передувала Літургії, очолив Святіший Патріарх Сербський Іриней.

Божественну літургію звершили Святіший Патріарх Константинопольський Варфоломій, Блаженніший Папа і Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор II, Блаженніший Патріарх Святого Града Єрусалима і всієї Палестини Феофіл III, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил, Святіший і Блаженніший Католикос-Патріарх всієї Грузії Ілія II, Святіший Патріарх Сербський Іриней,Блаженніший Патріарх Румунський Даниїл, Святіший Патріарх Болгарський Неофіт,Блаженніший Архієпископ Нової Юстиніани і всього Кіпру Хризостом II, Блаженніший Архієпископ Афінський і всієї Еллади Ієронім, Блаженніший Архієпископ Тірани і всієї Албанії Анастасій, Блаженніший Митрополит Варшавський і всієї Польщі Сава.

Відео дня

У храмі молилися ієрархи Помісних Православних Церков, священнослужителі, численні віруючі. Серед тих, хто молився за богослужінням, були цар болгар Симеон II, Надзвичайний і Повноважний Посол Російської Федерації в Турецькій Республіці А.Г. Карлов, представники російського дипломатичного корпусу.

Під час богослужіння звучали молитви грецькою, церковнослов'янською, грузинською, сербською, арабською, румунською, албанською мовами.

Після читання Євангелія з кафедри було оголошено послання зборів Предстоятелів Православних Церков.

Рішення зборів, що відбулися 6-9 березня 2014 року, і їх послання були підписані Святішим Патріархом Константинопольським Варфоломієм, Блаженнішим Папою і Патріархом Олександрійським і всієї Африки Феодором II, Блаженнішим Патріархом Святого Града Єрусалима і всієї Палестини Феофілом III, Святішим Патріархом Московським і всієї Русі Кирилом, Святішим і Блаженнішим Католикосом-Патріархом всієї Грузії Ілією II, Святішим Патріархом Сербським Іринеєм, Блаженнішим Патріархом Румунським Даниїлом, Святішим Патріархом Болгарським Неофітом, Блаженнішим Архієпископом Нової Юстиніани і всього Кіпру Хризостомом II, Блаженнішим Архієпископом Афінським і всієї Еллади Ієронімом, Блаженнішим Архієпископом Тірани і всієї Албанії Анастасієм, Блаженнішим Митрополитом Варшавським і всієї Польщі Савою.

Учасники зборів прийняли рішення з низки питань, пов'язаних із майбутнім скликанням Святого й Великого Собору Православної Церкви.

Було затверджено принцип консенсусу при прийнятті всіх рішень як під час Собору, так і на різних етапах його підготовки.

Головувати на Всеправославному Соборі буде Вселенський Патріарх, співбрати Предстоятелі Православних автокефальних Церков сидітимуть праворуч і ліворуч від нього. Кожну автокефальну Церкву на Соборі представлятиме Предстоятель і не більше, ніж 24 архієреї, а Церкви, число архієреїв яких складає менше 24, — Предстоятелі та всі архієреї. Кожна автокефальна Церква має один голос.

Учасники зборів Предстоятелів і представників Помісних Православних Церков ухвалили рішення про створення спеціальної Міжправославної Комісії у складі одного архієрея і одного радника від кожної автокефальної Церкви. Комісія розпочне свою роботу у вересні 2014 року і закінчить до Святої Пасхи 2015 року. До її завдань входять перегляд низки підготовлених у ході передсоборного процесу документів, а також редагування, де це необхідно, текстів вже прийнятих документів, що стосуються таких тем порядку денного Святого й Великого Собору, як «Календарне питання», «Перешкоди до шлюбу», «Значення посту і його дотримання сьогодні».

У першій половині 2015 року вирішено скликати Передсоборну Всеправославну Нараду з тим, щоб поряд з усіма іншими переглянутими документами прийняти документ «Автономія в Православній Церкві та порядок її проголошення», проект якого був складений Міжправославною Підготовчою Комісією в грудні 2009 року.

Ще два питання, що обговорювалися під час підготовчого етапу, — «Автокефалія в Православній Церкві та порядок її проголошення» і «Диптихи» — підлягають подальшому обговоренню в рамках Підготовчої Комісії. У разі досягнення консенсусу щодо цих двох питань їх також буде запропоновано на розгляд Всеправославної передсоборної наради 2015 року, а потім — Всеправославного Собору.

Святий і Великий Собор Православної Церкви буде скликаний Вселенським Патріархом у Константинополі у 2016 році, якщо не завадять тому непередбачені обставини.

Крім того, за підсумками зборів Предстоятелі Православних Помісних Церков винесли рішення про зміну географічних кордонів заснованих у Північній і Південній Америці єпископських зборів: у Канаді мають бути засновані окремі збори, а інші країни, крім Сполучених Штатів Америки, буде включено до зборів Південної Америки. Таким чином, на континенті діятимуть три єпископські збори: Канади, Сполучених Штатів Америки, Латинської Америки.

Після завершення Божественної літургії в Георгіївському кафедральному соборі на Фанарі було звершено літію за всіма покійними Предстоятелями і всіма тими, хто подвизався за Святе Православ'я.

Патріархія.ru