Солнцев Ф. Г. Межигорский монастырь, 1843 год

Тепер, коли територія в Межигір’ї на місці урядових дач відкрита для громадськості, братія Спасо-Преображенського Межигірського чоловічого монастиря має намір звернутися до Академії наук України з пропозицією розпочати розкопки на території древної обителі.

Про це повідомив намісник обителі архімандрит Нікон (Русин).

За словами отця Нікона, монастир направляє листи у відповідні державні установи, зокрема Інститут археології НАН України, який має право вести археологічні дослідження на історичних об’єктах, з проханням розглянути можливість розпочати розкопки на території колишнього Межигірського монастиря вже влітку цього року.

Відео дня

Знахідки, зроблені під час розкопок, стануть справжнім надбанням українського народу, — вважає отець Нікон. Адже залишки древньої обителі, що була підірвана в радянські роки, і досі стоять недоторканими, вкриті густим лісом. На думку отця Нікона, це можуть бути поховання монахів та історичних діячів, фундаменти церков — адже монастир декілька разів перебудовувався. Територію можна буде облаштувати як національний історичний музей і відкрити для відвідувачів.

Відомо, що Межигірський монастир належав до числа найдавніших монастирів Київської Русі. За переданням, він був заснований ще 988 року ченцями, що прийшли на землю Русі разом зі святим Михаїлом, першим митрополитом Київським. Будівничим обителі свого часу був князь Андрій Боголюбський, який звів тут на місці старої дерев’яної церкви білий кам’яний храм на честь Преображення Господнього.

Благодійником монастиря виступав гетьман Богдан Хмельницький. Саме в цій обителі розгортаються події, описані Тарасом Шевченком у поемі «Чернець»; її краєвиди зображені і на одному з малюнків Кобзаря.

У квітні 1935 року на виконання рішення Політбюро про побудову на цьому місці урядових дач будівлі колишнього монастиря і розташованої тут фаянсової фабрики були підірвані. Так святиня Київської Русі перетворилася на «культурний шар» для археологів.

Нині монастир відроджується — поруч із історичною територією. 2011 року рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви у селищі Нові Петрівці Вишгородського району Київської області було відкрито Спасо-Преображенський Межигірський чоловічий монастир.

Відбудовою займається намісник архімандрит Нікон (Русин). За кресленнями, фотографіями, древніми малюнками колишнього монастиря, зібрані отцем Ніконом в архівах, у Межигір’ї створено проект нового комплексу монастирських будівель. Відповідно до проекту відродження святині, легендарний Києво-Межигірський монастир планується відтворити впродовж 4-5 років. Складатиметься він зі Спаського собору, Петропавлівської церкви (з дзвіницею), великого братського корпусу тощо.

«Православіє в Україні»