Архієпископ Харківський і Полтавський Ігор (Ісіченко) з огляду на зовнішню військову загрозу закликає до єдності Львівської, Галицької та Харківсько-Полтавської єпархій у складі Української Автокефальної Православної Церкви.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться в розповсюдженому зверненні владики Ігоря до митрополита Галицького Андрія, митрополита Львівського, керуючого Рівненсько-Волинською і Таврійською єпархіями Макарія, кліру та мирян Львівської, Галицької та Тернопільської єпархій УАПЦ.

«Наша православна традиція взаємного прощення перед початком Великого посту набуває нині особливого духовного змісту. Йде війна. На землях Харківсько-Полтавської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви пересуваються загони ворога, поки що переодягнені в цивільне, захоплюючи державні установи й підносячи над ними імперський прапор. Крим уже окупований російським агресором. За цих умов подолання наших взаємних образ стає найпродуктивнішим свідченням християнської зрілості, внеском у згуртування нації перед викликом нав’язаної Україні війни», - підкреслив архієпископ Ігор.

Відео дня

Він також попросив вибачення в «за вільні чи невільні кривди, за помилкові оцінки, за слова осуду». На думку архієпископа, революція гідності, розпочата в Києві, «виявила справедливість наших підозр щодо прихованих цілей організаторів сучасного розколу в УАПЦ». «Єдина серед релігійних організацій в Україні, УАПЦ усунулася від підтримки київського Майдану та схвалення євроінтеграційної стратегії розвитку України, досі стримується від осуду російської агресії. Наша Церква, яка завжди була натхненницею боротьби за самостійну Українську Державу, за справедливий суспільний устрій, фактично виступає поплічницею історичного ворога України. Це не лише дискредитує нас усіх в очах української громади, але й відштовхує від УАПЦ її паству, унеможливлює нові покликання до священства й монашества», - звернув увагу владика Ігор.

«Визнаючи свою провину в цьому як архієрея УАПЦ, я закликаю всіх нас, молитовно зміцнившись Великим постом, звільнитися від колишніх помилок і провин. Пропоную: 1. Негайно відновити канонічну єдність Львівської, Галицької та Харківсько-Полтавської єпархій у складі Української Автокефальної Православної Церкви. 2. Вивести поза штат одіозних осіб, що прийшли до нас з інших конфесій з руйнівною метою та систематично дискредитували УАПЦ своїми аморальними вчинками. 3. Визнати недійсними архієрейські хіротонії, що відбулися всупереч ухвалам Помісного Собору 2000 р. 4. Підготувати й провести в найближчі місяці черговий Помісний Собор УАПЦ. 5. До Помісного Собору визнавати предстоятелем УАПЦ старшого за хіротонією архієрея. 6. Просити Високопреосвященнішого митрополита Антонія, місцеблюстителя Митрополичого престолу УАПЦ в діаспорі, як наступника блаженної пам’яті митрополита Константина, прийняти на себе визначені Помісним Собором 2000 р. повноваження духовного провідника УАПЦ в Україні», - підкреслив архієпископ Ігор.