Прощеное Воскресение на Афоне

У день Прощеної Неділі, 2 лютого, на Афоні, у Свято-Пантелеімоновому монастирі було звершено Божественну літургію і вечірню службу з чином прощення.

У цей день на літургії читалося Євангеліє з частиною з Нагірної Проповіді, де йдеться про прощення образ ближнім, без чого ніхто не може отримати прощення гріхів від Отця Небесного. Згідно з цим Євангельським читанням, християни мають стародавній благочестивий звичай просити один в одного прощення гріхів, відомих і невідомих образ і приймати всі заходи до примирення з ворогуючими. Це перший і дуже важливий крок на шляху до Великого посту і приготування до зустрічі Світлого Христового Воскресіння.

Традиція вибачення перед ближніми напередодні вступу у Великий піст сходить до першохристиянських часів. Так у давнину пустельники Єгипетські збиралися в останній день Сирного тижня для спільної молитви і, випросивши один у одного прощення і благословення, розходилися, по закінченні вечірні, по нетрях і пустелях для відокремлених подвигів в продовження Чотиридесятниці: ворота обителі замикалися до тижня Ваій, в яку пустинно-подвижники поверталися в монастир.

Відео дня

Подібна традиція свято блюдется і у Руському на Афоні Свято-Пантелеимоновому монастирі.

Традиційно, після вечірнього богослужіння у Покровському храмі руської святогірської обителі було звершено чин прощення. 99-ти річний настоятель схиархімандрит Єремія (Альохін), духівник монастиря ієромонах Макарій (Макієнко), духовенство, браття і паломники навзаєм просили один в одного пробачення, щоб вступити у Великий піст з чистою душею, примирившись з усіма ближніми.

Попросивши прощення, руські святогірці розійшлися по своїм келіям, де в проміжках між церковними службами вони перебуватимуть у безперестанних молитвах. До середи вони повністю відмовляються від їжі, а деякі з братії, з благословення духівника, утримуються і від води.

Безперестанна молитва - головний подвиг святогорських монахів. Їх молитвами тримається світ. У ці дні духовна радість від початку Великого посту затьмарена протистоянням між православними християнами України і Росії. Тому російські ченці зараз підносять посилені молитви про запобігання братовбивчого протистояння між двома братніми православними народами, про примирення і покаяння ворогуючих сторін.

Руський Афон