Місцеблюститель УПЦ митрополит Онуфрій (2 березня 2014 р.):

Сьогодні продовжується протистояння людей. З’явилася нова проблема в Криму і на сході України. З приводу цієї проблеми ми звернулися до Святішого Патріарха Кирила, щоб він усіма доступними для нього засобами посприяв тому, щоб російські війська не були введені на територію України, щоб була збережена цілісність нашої держави.

ВІДЕО

Відео дня

З такими ж проханнями і пропозиціями ми звернулися до голови Російської держави – Президента Володимира Путіна.

Для того, щоб цю проблему вирішити, в першу чергу, закликаю політиків нашої держави України, щоб вони сіли за стіл переговорів, пішли на поступки і знайшли ті консенсуси, ті варіанти, які дозволять зняти барикади з Майдану, примирити людей – схід і захід; щоб вони зрозуміли, що є багато культур, які сплелися на нашій землі.

Ми самі повинні навчитися поважати один одного – люди із заходу повинні поважати культуру сходу, а схід повинен навчитися поважати культуру заходу. І це не повинно бути тим, що розділяє нас, а навпаки тим, що об’єднує нас. Це має бути як красивий букет квітів, в якому є й ті, й інші квітки. Ота різноманітність і створює красу, яку ми хочемо бачити в нашій державі.

Нехай Господь благословить усіх нас, щоб люди були розумні, терпеливі, щоб вони молились один за одного, щоб вони прощали один одному, тому що ми входимо у період Великого святого посту, коли Церква закликає нас, перш за все, примиритися зі своєю совістю, а потім – примиритися один з одним.

Хай Господь допомагає нам у цьому.