Сьогодні з Успенської Почаївської Лаври надійшло повідомлення про те, що декілька автобусів з людьми приїхали до Почаєва. Братія зачинила ворота Лаври на в’їзд. До воріт з молитвою вийшли братія, семінаристи та всі прочани, які зараз перебувають у Лаврі.

Ситуацію, що відбувається навколо Почаєвської лаври "УНІАН-Релігії" прокоментував релігієзнавець, доктор філософських наук, професор кафедри культурології Національного педагогічного університету ім. Драгоманова Юрій Чорноморець.

Відео дня

Вчора відбулося засідання Синоду УПЦ МП. Обрано місцеблюстиля. Сформовано професійну комісію з діалогу із УПЦ КП та УАПЦ. В цю комісію ввійшли ті люди, які будуть дійсно шукати реальні шляхи до можливого поєднання на основі канонічного права. Ці люди прекрасно знають досвід інших православних церков у подоланні розколів, і комісія дійсно налаштована на діалог. Звичайно, що будь-які інциденти навколо лаври – чи то Почаївської, чи то Києво-Печерської означали б зрив переговорного процесу ще навіть до його початку.

Між тим, умови для перемовин як ніколи сприятливі. Налаштованість народу і політикуму на необхідність єдиної соборної України не може не створювати тиску на керівництво Церков – і тут головне, щоб цей закономірний тиск історії не набув негативних форм, але був виключно мирним. Адже церковним переговорам можна лише сприяти, але в них не можна втручуватися: такою є і буква канонів, і буква закону.

Місцеблюстителем Київського митрополичого престолу є митрополит Онуфрій, який ніколи не піде на порушення канонів при можливих процесах об’єднання, і є гарантом їх повної канонічності та легітимності. 

Сьогодні протестувальникам, які хочуть унормування розколу, можливо  потрібно скоріше пікетувати не лаври, а керівництво УПЦ КП із вимогами, щоб вони пропонували реальні плани подолання існуючих розділень, а не утопічні прожекти. Якщо сказати прямо, то сьогодні м’яч на полі УПЦ КП. Поки що конкретних конструктивних і реалістичних пропозицій не було. Можливо треба пікетувати митрополита Мефодія із УАПЦ, бо він взагалі відмовляється від перемовин!

Відповідно, розуміючи що вже після кривавих подій у Києві та всій Україні, не можна терпіти розділення, маємо поважати всі миротворчі зусилля УПЦ за ці три місяці протистоянь. Жодного разу УПЦ не підтримала чи то з боку Митрополита Володимира чи то з боку керуючого справами УПЦ Митрополита Антонія шляхи насилля. Сьогодні УПЦ закликало паству і народ вберегтися від сепаратизму, від розділення держави. В цих умовах важливо не провокувати розділення, не провокувати нові трагедії. 

Вірні УПЦ повинні із розумінням поставитися до пікетувальників. Вірні УПЦ і в часи більшого неспокою витримували лінію на миролюбство і молилися за мир стійко. Те саме необхідно робити і в нових умовах. 

Пікетувальники ж теж повинні розуміти міру власної відповідальності, адже отримавши сьогодні незначні переваги можна втрати майбутнє українського православ’я, втрати майбутнє України, втрати все, заради чого проливала свою кров "Небесна сотня".

В цей непростий час справою всіх вірних усіх юрисдикцій повинні стати молитва за мир і єдність, покаянне переосмислення власних діянь і недопущення нових помилок.

Записала Анастасія Горобець, "УНІАН-Релігії"