У Чернігові розібрано намет біля Катерининської церкви, який представники УПЦ Московського патріархату встановили 7 років тому, на знак протесту проти передачі церкви козацькій громаді УПЦ Київського патріархату. 

Про це УНІАН повідомив голова обласного товариства ”Просвіта” Василь Чепурний.

За його словами, намет почали розбирати люди, які в ньому перебували ще у п`ятницю ввечері. 

Відео дня

”Вони все зробили самі, хоча під тиском громади, яка туди прийшла. У суботу завершили”, - сказав Чепурний.

Намет у Чернігові біля історичної пам`ятки Катерининської церкви був встановлений представниками УПЦ Московського патріархату у 2006 році на знак протесту проти підписання рішення головою ОДА про передачу церкви козацькій громаді УПЦ Київського патріархату. 

У 2008 році Вищий апеляційний суд України прийняв рішення суду про законність передачі приміщення церкви, але намет, встановлений там, продовжував стояти, псуючи зовнішній вигляд пам`ятки. Неодноразові заклики громадських активістів знести намет не увінчалися успіхом. У 2011 році він горів, але був відновлений. Торік під час засідання ”круглого столу” представники УПЦ Московського патріархату заявили, що не мають відношення до намету, хоча на ньому тривалий час знаходився портрет патріарха Кирила. 

Представники влади і міліції питання про знесення намету біля Катерининської церкви ігнорували. Так, 17 лютого на запитання журналістів, чому міліція не реагує на незаконно встановлений намет біля Катерининської церкви у Чернігові, хоч знесли у листопаді намет Євромайдану, начальник УМВС в області Олександр Михайлик відповів, що він ”людина віруюча, хай судовиконавці розбираються”. 

”Це різні речі – є політика, є релігія”, - пояснив головний міліціонер Чернігівщини.

Довідка УНІАН: Катерининська церква в Чернігові є однією з визначних в Україні пам`яток стилю українського (козацького) відродження ХVІІ-ХVІІІ ст., збереглася в автентичному вигляді. Храм розташований на в`їзді до Чернігова з боку Києва, споруджений на честь героїзму козаків Чернігівського полку, виявленого під час штурму турецької фортеці Азов у 1696 р. під командуванням чернігівського полковника, наказного гетьмана Якова Лизогуба. Церква освячена у 1715 р. на честь святої Катерини, яку в Україні шанували з давніх часів.

Значних перебудов Катерининська церква не зазнала. У 1837 р. до західного фасаду було прибудовано притвор, в 1908 р. – муровану дзвіницю (розібрані при реставрації пам`ятки в 1951 р.). Храм зазнав руйнувань у 1941-1943 рр. (згоріли дахи і верхи бань ). Реставраційні роботи проводилися в 2 етапи: в 1947-1955 рр., 1975-1980 рр.