Рік святкування 700-річчя з дня народження преподобного Сергія Радонезького урочисто відкрито у Санкт-Петербурзі 15 лютого, у свято Стрітення Господнього. В Троїце-Сергієвої пустелі була звершена Божественна літургія, яку очолив архієпископ Петергофський Амвросій, пише Вода Жива.

Архієпископ Амвросій освятив житійний образ преподобного Сергія, написаний студентами іконописного відділення СПбПДА для академічного храму Дванадцяти апостолів. Потім він оголосив послання митрополита Санкт-Петербурзького і Ладозького Володимира. 

Відео дня

«Ігумен Землі Руської - преподобний Сергій Радонезький - по праву є національним героєм не тільки для православних християн, але і для кожного жителя Росії. В наш час забуття євангельських заповідей, руйнування духовних цінностей, дефіциту любові, милосердя і злагоди між людьми і державами актуальні і важливі його слова, що звучать із глибини віків як духовний заповіт сучасного світу: «Любов'ю і єднанням спасемося», - зазначено у зверненні правлячого архієрея.

Ювілей «ігумена Землі Руської», отримавший указом президента Росії статус свята федерального значення, буде широко відзначатися в Росії.

«Не великі політики, не люди, що володіють матеріальним багатством і силою, прославляються в цей рік нашою Вітчизною, а смиренний чернець, який відданістю Богу, вірою, любов'ю до Вітчизні, лагідністю і справжньою мудрістю здобув таке побожне шанування, до якого він не прагнув за життя, але яке ось уже протягом багатьох століть триває, і сьогодні знов прийшов до нас», - сказав архієпископ Амвросій.

Від імені міського уряду з відкриттям Року преподобного Сергія Радонезького кліриків і мирян привітав віце-губернатор Василь Кичеджи.

В регіональному плані ювілейних заходів передбачено реставрація будівель Троїце-Сергієвої пустелі, конференція «Преподобний Сергій Радонезький і його епоха в історії та культурі Росії», фестиваль християнського кіно, історико-краєзнавчий конкурс, олімпіади та екскурсії для школярів, концерти духовної музики. Будуть проведені молодіжна дискусія «Образ преподобного Сергія Радонезького в російській літературі», виставка «Чернечий подвиг в російській історії». Вийде в світ альбом про відтворення в Царському Селі храму, що носить ім'я святого. Найважливішою подією стане відновлення та освячення цього храму.

Правмир