Російським школярам і всьому суспільству сьогодні гостро необхідно моральне виховання для захисту від негативного впливу масової культури, яка веде суспільство до самознищення, заявив РИА Новости глава відділу Московського патріархату із взаємин Церкви та суспільства протоієрей Всеволод Чаплін, коментуючи стрілянину в понеділок в московській школі.

У понеділок озброєний підліток увійшов до школи № 263, розташованій на північному сході Москви у Відрадному, і , погрожуючи охоронцеві зброєю, пройшов у клас, де проходили заняття. У наслідку один викладач і поліцейський загинули, ще один співробітник правоохоронних органів поранений. Підліток затриманий, за фактом події порушено кримінальну справу за трьома статтями.

Відео дня

"Трагедія повинна дати зрозуміти нашому суспільству, що його моральний стан - це питання життя і смерті <...> Оскільки такі трагедії зароджуються в людській душі, запобігти їх тільки обмежувальними і каральними заходами неможливо, хоча і ці заходи іноді потрібні. Головне ж - потрібно у загальнообов'язковому порядку, на загальнонаціональному рівні, потужно повернути моральне виховання в школу, культуру, сім'ю, в суспільний простір в цілому", - сказав Чаплін.

"Деякі зразки масової культури підштовхують дітей і підлітків до думки про те, що будь-які життєві проблеми, труднощі, образи можна подолати за допомогою грубого насильства, помсти, агресії. Якщо цю ситуацію не змінити, ми скоро почнемо звикати до таких трагедій, що буде зовсім погано", - підкреслив представник РПЦ.