У Києво-Печерській лаврі сьогодні, о 19.00, відбудеться перша Дитяча молитва за мир в Україні. Як повідомили УНІАН у прес-службі Київської митрополії УПЦ, діти київських недільних шкіл будуть молитися перед великою святинею - Дарами волхвів, які зберігає монастир святого Павла на Афоні.

Це перше богослужіння у рамках Всеукраїнської дитячої молитви за мир в Україні, які відбудуться в усіх храмах Української Православної Церкви.

Відео дня

Молебень очолить керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Антоній (Паканич).

Як повідомили в оргкомітеті принесення Дарів волхвів, під час молебню віруючі зможуть продовжувати поклонятися святині.

*** Дари волхвів - одна з небагатьох реліквій, пов'язана із земним життям Спасителя, збереглася до сьогоднішнього дня.

За переказами, відображеними у візантійських письмових джерелах, Дари волхвів разом зі Своєю чесною ризою і поясом передала Єрусалимській Церкві Сама Пресвята Богородиця. В Єрусалимі вони перебували до IV століття, за імператора Східної Римської імперії Аркадія (395-408) були перенесені в столицю Візантії - Константинополь.

У афонський монастир св. Павла святиню було передано в 1470 році, після того, як турки захопили Константинополь.

Золото, принесене волхвами - це 28 невеликих золотих пластин-підвісок у формі трапецій, чотирикутників і багатокутників, прикрашених витонченим, філігранно виконаним орнаментом. Малюнок на жодній з платівок не повторюється.

Ладан і смирна, принесені роздільно, колсь були з'єднані в невеликі, завбільшки з маслину, кульки темного кольору. Їх збереглося близько сімдесяти. З'єднання це дуже символічно: ладан і смирна, принесені Богові і Людині, з'єднані так само нерозривно, як у Христі поєдналися дві природи - Божественна і людська.

Священні предмети зберігаються в ковчегах. Один із ковчегів і був принесений в Україну.