Загальнодоступними стануть всі матеріали Російського державного історичного архіву про Олександро-Невську лавру в період її розвитку за 300 років. Їх оцифрує Президентська бібліотека (ПБ), повідомляє сайт Sedmitza.ru.

Робота буде проведена в рамках співпраці першої національної електронної бібліотеки Росії та Санкт-Петербурзької митрополії, яке розпочалося в 2013 році. У рік 300-річчя обителі ПБ передала відреставрованому і отримавшому можливість працювати з електронними джерелами монастирському книгосховищу цифрові копії раритетних видань з історії Руської православної церкви, зокрема, випущений в 1720 році «Регламент Духовної колегії та додавання до нього» з власноручними позначками імператора Петра I.

Відео дня

Обмін раритетними виданнями та документами - це значимий крок у просторі духовної просвіти, зазначив намісник Олександро-Невської лаври єпископ Кронштадтський Назарій. «Президентська бібліотека - найбільший центр зберігання документів. Вона дає можливість отримувати істинні знання про нашу країну», - сказав владика Назарій.

Завдяки високій якості оцифровки ілюстрацій електронну копію видання планується використовувати в реставраційних роботах на території обителі.