Після урочистого богослужіння, яке відбулося в Києво-Печерській лаврі 22 січня, з нагоди Дня Соборності України, деякі ЗМІ опублікували інформацію, яку одному зі столичних видань повідомили парафіяни, присутні на службі.

Молебен за Украину в Киево-Печерской лавре, 22 января

У повідомленнях преси цитувалися слова намісника лаври митрополита Павла (Лебедя), звернені до Президента України Віктора Януковича.

Офіційний сайт Києво-Печерської лаври наводить уривок, який викликав обурення ЗМІ: «Сьогодні ви несете важкий хрест і Церкву з вами сьогодні до кінця, подібно до того, як Симон Киринейский допомагав нести Хрест Христа на Голгофу".

Відео дня

Для порівняння наводиться розшифровка висловлювання владики, зроблена з аудіозапису звернення до Президента: «Нехай всемилостивий і щедрий Господь і надалі дає вам вірних помічників, які будуть допомагати вам нести Хрест, подібно, як Симон Киринейский зі своїми синами ніс Хрест Христа Спасителя».

Редакція сайту лаври звертає увагу на те, що в контексті євангельського оповідання, згаданого митрополитом Павлом, він говорив не про Церкву, а про вірних помічників, яких бажав Президенту.

«З цього випливає, що інсинуації з приводу того, що Владика говорив від імені Церкви, не мають під собою підстави, оскільки слова, цитовані ЗМІ, були перекручені”, - йдеться в повідомленні.