Глава Української православної церкви Київського патріархату Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет закликає Президента України Віктора Януковича і опозицію невідкладно розпочати прямі, і що найважливіше – плідні переговори для досягнення виходу з кризи.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться в заяві Патріарха Філарета, розповсюдженій сьогодні на прес-конференції в Києві. 

Відео дня

Зокрема, глава УПЦ КП зазначає, що сьогодні минає рівно два місяці від того дня, коли у столиці на Майдані Незалежності, а потім і у багатьох містах України та за її межами розпочалися масові акції протесту. «Зараз можна впевнено стверджувати, що нинішня криза – найважча за весь час від проголошення Незалежності України у 1991 р.», - заявляє Філарет.

Він нагадує, що від початку і Київський патріархат, й інші Церкви та релігійні організації України наголошували на трьох речах: державна влада та учасники протестів повинні зберігати мирний, ненасильницький характер дій; розв’язання кризи повинно відбутися шляхом діалогу між сторонами; держава має зробити все для підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом, бо неочікуване і раптове зупинення цього процесу стало першопричиною протестів.

На превеликий жаль, зазначає Патріарх Філарет, «зараз можна бачити, що за два місяці Україна не тільки не наблизилася до подолання кризи - навпаки, протистояння лише загострюється. І найперша причина цього - відсутність справжнього діалогу між сторонами конфлікту та конкретних кроків до мирного розв’язання проблем, які його породили. Замість діалогу відбувається ескалація насильства. Все розпочалося з побиття міліцейськими загонами учасників мирної акції на Майдані Незалежності в ніч на 30 листопада минулого року. Незважаючи на заяви та обіцянки, розслідування цього побиття досі не завершене, винні не притягнуті до відповідальності. Це побиття було засуджене і Президентом, і опозицією, і суспільством, але досі залишилося без покарання. Така безкарність зла породила, на моє переконання, подальші акти насильства проти учасників мирних протестів, журналістів, громадських активістів. У відповідь на це зростає агресивність у ставленні до представників влади з боку протестуючих. Все більше стає тих, хто вважає методи мирного, ненасильницького спротиву недієвими».

За словами глави УПЦ КП, «замість того, щоби шукати розрядки протистояння, влада в особі депутатської більшості у парламенті проголосила прийнятими низку законів, які у своїй суті спрямовані безпосередньо проти учасників нинішніх акцій протесту. Ці зміни до законодавства були проголошені у парламенті без належного попереднього обговорення та у спосіб, який у багатьох викликає сумнів. Три останні дні у центрі Києва палає вогнище відкритого силового протистояння, пролилася кров, є важко поранені. Це – плід відсутності мирного діалогу, наслідок глухоти влади до вимог протестуючих».

Патріарх Філарет попереджає: «Суспільство наближається до межі, за якою - громадянська війна. Тому Церква закликає Президента як главу держави і опозицію невідкладно розпочати прямі, і що найважливіше – плідні переговори для досягнення виходу з кризи».

Глава УПЦ КП звертається до тих, «хто сьогодні стоїть по обидва боки конфлікту, до протестуючих і до озброєних представників влади, а також до тих, хто впливає на них наказами чи закликами: кожен з вас перед Богом відповідатиме за свої слова і дії, за пролиту кров і завдані каліцтва. Цієї відповідальності ніхто не уникне, від неї ніхто не буде звільнений!».

«Я звертаюся безпосередньо до Віктора Федоровича Януковича, як Президента України, найвищого керівника державної влади та лідера політичної сили, яка має більшість у парламенті: законом і займаною посадою Вам дано найбільше влади і повноважень в країні, тому і міра Вашої відповідальності - найвища. Як віруюча людина згадайте слова Господа Ісуса Христа: блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться. Спаситель також говорить: всі, хто взяли меч, від меча і загинуть. Закликаю Вас обрати блаженний миротворчий шлях, а не шлях застосування сили!», - заявляє Патріарх Філарет.

Глава УПЦ КП закликав усіх віруючих молитися за Україну, за примирення ворогуючих, подолання міжусобиці. «Переконаний, що з Божою допомогою наш народ пройде випробування цих важких днів, захистить і збереже соборну, незалежну і неподільну Україну. Писання свідчить, що у правді, а не в силі - Бог. Тому правда переможе, а відповідно переможе кожен, хто стоїть на боці Божої правди. Закликаю на весь український народ Боже благословення!», - йдеться в заяві Патріарха.