У Києво-Печерській лаврі відбувся III Всеукраїнський фестиваль колядок і щедрівок «Різдвяний передзвін», повідомляє Lavra.ua.

Відкриваючи фестиваль, намісник Києво-Печерської лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел передав учасникам і гостям фестивалю благословення та поздоровлення Предстоятеля Української православної церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира. Потім митрополит Павел звернувся до присутніх:

«Дорогі брати і сестри! Дозвольте мені від імені братії нашої давньої обителі привітати вас з великим і радісним святом Різдва Христового! Сьогоднішнє торжество з`єднує наші душі з Небом і подумки переносить в ті далекі часи, коли Господь, народившись в Вифлиємських яслах, прийняв людське єство. Слідом за тим Хресною жертвою Він відновив його, позбавивши нас від гріха, прокляття і смерті. Різдво Христове - це прояв Божественної любові, що сповіщає нам повернення в Небесні обителі.

Відео дня

З радістю вітаю усіх учасників, організаторів, благодійників, а також гостей фестивалю. Бажаю, щоб Христос, Спаситель світу, кожного з нас сподобив успадковувати Царство Небесне, щоб жодна людина не залишилася в пітьмі гріха, і щоб всі ми раділи, прославляючи Народжене Богонемовля. С святом!»

Першим виконав музичні твори, присвячені Різдву Спасителя, Молодіжний хор храму «Живоносне Джерело» під керуванням Анастасії Погрібної. Далі виступив камерний жіночий хор Київської середньої спеціалізованої музичної школи імені М.В. Лисенко. Дівчата виконали вітчизняну і зарубіжну духовну музику, блискуче представивши класику і сучасну співочу традицію.

Серед творчих колективів особливої уваги заслуговує дитячий хор Києво-Печерської лаври під керівництвом матушки Тетяни Войцеховської. Маленькі лаврські хористи, які зростають у святій обителі з мудрим повчанням лаврських духівників, - це прикраса Лаври, нагорода і втіха для тих, хто торкається до їх пісенної творчості.

Гості з Вінниці - чоловічий вокальний ансамбль «Бревіс» і фольклорний гурт «Мокоша», виконавши відомі українські співи, здивували також мелодіями з далекої старовини, зануривши слухачів в неповторну атмосферу давнини.

Цього вечора всі, хто бажав підтримати дітей, що страждають онкологічними захворюваннями, мали можливість здійснити благодійні пожертвування, які будуть спрямовані для боротьби з тяжкими недугами. Таким чином, в нинішньому році фестиваль не тільки зробив внесок у скарбницю церковного прославлення та культурної освіти, але також придбав суспільне значення, головним чином, небайдужістю до долі ближніх, які опинилися в біді, і посильною допомогою тим, хто особливо потребує духовної та матеріальної підтримки.

Завершуючи торжество, від імені організаторів фестивалю до учасників і гостей звернувся ієромонах Іларіон:

«Сердечно дякую всім, хто сьогодні розділив з нами свято Різдва Христового! Слухаючи співи, наші душі сповнювалися радості і надії. Радості того, що Господь - серед нас - не чужий, але рідний, одягнений у людську плоть, знає по Своєму особистому досвіду, що означає бути Людиною. Бо Він прийняв людську плоть до кінця. Також наші серця сповнені надії, тому що Господь прийшов врятувати всіх нас. Його проповідь звернена до нас, і особлива благодать у тому, що нині ми в стінах цієї великої обителі зібралися разом, щоб прославити Народженого Господа. Дякую намісника Лаври митрополита Павла за його благословення і батьківське піклування, за праці в організації та проведенні фестивалю. Усіх вас, дорогі брати і сестри, дякую за участь і радість спілкування. Нехай береже вас Господь!»

В ознаменування закінчення III Всеукраїнського «Різдвяного передзвону», під керуванням диригента Олени Соловей учасниками фестивалю традиційно було виконано знаменитий твір Василя Зінов`єва «З нами Бог!».