Патріарх Константинопольський Варфоломій скликає патріархів і митрополитів православного світу, щоб продовжити підготовку до Всеправославного Собору в 2015 році, повідомляє Релігійно-інформаційна служба України (РІСУ) з посиланням на CWN.

Вселенський Патріарх пропонує провести таку зустріч в Стамбулі в березні 2014 року.

Нагадаємо, що підготовка Всеправославного Собору розпочалась 50 років тому. На думку організаторів, він покликаний вирішити ті проблеми в світовому православ’ї, які накопичились протягом більш як тисячоліття. Зокрема, питання автокефалії, духовної опіки над діаспорою тощо. Собор також повинен засвідчити єдність всіх православних помісних Церков.

Відео дня

Патріарх Варфоломій раніше заявляв: «Віра жива і Православ’я живе. Православ’я буде жити і буде проведений Святий і Великий Собор, підготовка якого наближається до завершення». Проте, як відомом, підготовка Собору наштовхнулась на опір Російської православної церкви. Найгострішим питанням у відносинах двох Патріархатів є концепція першості в Православному світі.

Нещодавно Московська патріархія оприлюднила документ «Позиція Московського Патріархату стосовно питання першості у Вселенській Церкві», в якому відстоює позицію лише почесної першості Константинополя, як «першого серед рівних» престолів у Православ‘ї. У відповідь на сайті Константинопольського патріархату була оприлюднена стаття митрополита Елпідофороса, в якій він розкритикував позицію Москви, назвавши її «лише софістикою». Він також наголосив, що Константинопольський патріархат є «першим без рівних» престолом в Православному світі.