У 2013 році Українська Православна Церква звершувала діяльність, передбачену Статутом про управління Української Православної Церкви. Спираючись на Святе Письмо та Святе Передання, неухильно дотримуючись православних догматів та священних канонів, Українська Православна Церква продовжувала свідчити істину віри Христової в сучасному світі.

Найбільш знаковою подією року що минає стало святкування на загальноцерковному і державному рівнях ювілею 1025-річчя Хрещення Київської Русі. Основні урочисті заходи були проведені з 24 по 28 липня у м. Києві.

24 липня Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир звершив Чин малого освячення нижнього Свято-Андріє-Володимирського храму Кафедрального собору УПЦ на честь Воскресіння Христового та очолив у ньому першу Божественну літургію.

Відео дня

25 та 26 липня представники Української Православної Церкви на чолі з Блаженнішим Митрополитом Володимиром взяли участь у відкритті декількох ювілейних виставок, а також були присутні на Урочистій Академії та святковому концерті у Національному палаці мистецтв «Україна».

26 липня увечері на святкування 1025-річчя Хрещення Київської Русі до столиці України прибули Предстоятелі Помісних Православних Церков: Блаженніший Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор ІІ, Блаженніший Патріарх Святого Града Єрусалима і всієї Палестини Феофіл III, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил, Святіший і Блаженніший Католикос-Патріарх всієї Грузії Ілія II, Святіший Патріарх Сербський Іриней, Святіший Патріарх Болгарський Неофіт, Блаженніший Архієпископ Нової Юстиніани і всього Кіпру Хризостом II, Блаженніший Митрополит Варшавський і всієї Польщі Сава та Блаженніший Митрополит всієї Америки і Канади Тихон, а також представники Помісних Православних Церков: митрополит Гальський Еммануїл, голова делегації Константинопольського Патріархату; митрополит Мексики, Центральної Америки, Карибів та Венесуели Антоній, голова делегації Антіохійського Патріархату; митрополит Західноєвропейський Іосиф, голова делегації Румунської Православної Церкви; митрополит Филипський, Неапольский і Фасоський Прокопій, голова делегації Елладської Православної Церкви; митрополит Корчинський Іоанн, голова делегації Албанської Православної Церкви; архієпископ Прешовський Ростислав, голова делегації Православної Церкви Чеських земель і Словаччини.

27 липня відбувся урочистий молебень на Володимирській гірці, який відслужили Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил та Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир. За богослужінням молились Глави та представники Помісних Православних Церков, єпископат та духовенство Української Православної Церкви, а також Президент України Віктор Янукович, Президент Російської Федерації Володимир Путін, Президент Республіки Молдова Ніколає Тімофті, Президент Республіки Сербія Томіслав Ніколіч, представники державної влади України, представники делегацій держав-учасниць ювілейних заходів.

Того ж дня у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі Блаженніший Митрополит Володимир зустрівся з Президентом України Віктором Януковичем та Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним. На зустрічах були присутні Предстоятелі та представники Помісних Православних Церков, члени Священного Синоду УПЦ, Віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко та Надзвичайний і Повноважний посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов. Під час спілкування з Президентом Російської Федерації Володимир Путін вручив Предстоятелю Української Православної Церкви та ієрархам УПЦ державні нагороди Російської Федерації.
Увечері на соборній площі Києво-Печерської Лаври було відслужено Всенічне бдіння. Святкову утреню звершив Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил у співслужінні собору архієреїв з України, Російської Федерації, Республіки Білорусь та Республіки Молдова.

Після закінчення богослужіння в рамках урочистостей на Майдані Незалежності відбувся святковий концерт, організований Міжнародною громадською організацією «День Хрещення Русі».

28 липня, в день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира, Предстоятелі та ієрархи Помісних Православних Церков звершили Божественну літургію на площі перед Успенським собором Києво-Печерської Лаври. Після богослужіння в Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький Арсенал» відбувся урочистий прийом від імені Предстоятеля Української Православної Церкви.

Важливою подією 2013 року стало проведення заходів з нагоди ще одного ювілею — 1700-річчя видання Міланського едикту святим рівноапостольним імператором Костянтином. З благословення Предстоятеля Української Православної Церкви в період з 14 лютого по 3 червня містами України відбувся Всеукраїнський Хресний хід з часткою Древа Чесного і Животворящого Хреста Господнього та мощами святих рівноапостольних царя Костянтина і матері його цариці Єлени. Загалом Хресний хід відвідав 51 місто. Крім того, з нагоди вказаного ювілею 1 квітня в Київській духовній академії відбулася наукова конференція, у роботі якої взяли участь представники Київських духовних шкіл, Ужгородської Української Богословської Академії, Чернівецького Православного Богословського Інституту, Одеської, Волинської, Полтавської, Харківської, Почаївської, Таврійської духовних семінарій і Чернігівського духовного училища.

У 2013 році духовенство та віруючі Української Православної Церкви мали змогу вклонитися багатьом шанованим святиням Православ’я.

В рамках святкування 1025-річчя Хрещення Київської Русі до української столиці був доставлений Хрест святого апостола Андрія Первозванного. Святиня знаходилася в Києві з 26 по 28 липня.

З благословення Блаженнішого Митрополита Володимира, з 4 по 27 липня по єпархіях Української Православної Церкви відбувся Міжнародний хресний хід з мощами святого рівноапостольного князя Володимира.

З 30 жовтня по 10 грудня, з благословення Святішого Патріарха Константинополя і Нового Риму Варфоломія І і Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, а також за сприяння Президента України Віктора Януковича, в Україні перебували чесні мощі святого великомученика Георгія Побідоносця, які були принесені з монастиря Ксенофонт Святої Гори Афон. Святині змогли молитовно вклонитися віруючі Києва, Чернігівської, Харківської, Горлівської, Донецької, Дніпропетровської, Білоцерківської, Житомирської, Львівської, Одеської, Миколаївської, Джанкойської та Сімферопольської єпархій УПЦ.

Помітною подією стало перебування у столиці з 17 травня по 6 червня ікони «Миколай Утішитель», яка належала преподобномучениці Єлизаветі (Романовій). Ікона вперше прибула в Україну для поклоніння віруючих з Німеччини.

З благословення Блаженнішого Митрополита Володимира, з 2 по 12 листопада духовенство та віруючі Донецької та Луганської єпархій мали змогу вклонитися чесним мощам святого великомученика Димитрія Солунського.

Важливою складовою буття Української Православної Церкви є діяльність Її Священного Синоду. За звітний період під головуванням Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира відбулося 5 засідань Священного Синоду Української Православної Церкви: 20 грудня (2012 р.), 5 січня, 15 березня, 25 квітня та 25 вересня. Священним Синодом були розглянуті поточні питання, що регулюють різні сторони життєдіяльності Української Православної Церкви: адміністративні рішення, причислення до лику святих сповідників віри та благочестя, відкриття нових монастирів та скитів, призначення намісників та настоятельниць монастирів.

Рішенням Священного Синоду УПЦ було утворено 6 нових єпархій УПЦ:

1. Феодосійська (журнал №102 від 20 грудня 2012 року);
2. Балтська (журнал №103 від 20 грудня 2012 року);
3. Могилів-Подільська (журнал №18 від 5 січня 2013 року);
4. Ровеньківська (журнал №19 від 5 січня 2013 року);
5. Бориспільська (журнал №58 від 25 вересня 2013 року);
6. Роменська (журнал №70 від 25 вересня 2013 року).

У році що минає мали місце наступні зміни в єпископаті Української Православної Церкви:

1. Преосвященного митрополита Платона (Удовенка) призначено керуючим новоутвореної Феодосійської єпархії з титулом «Феодосійський і Керченський» (журнал №102 від 20 грудня 2012 року).
2. Преосвященного архієпископа Білгород-Дністровського Олексія, вікарія Одеської єпархії призначено керуючим новоутвореної Балтської єпархії з титулом «Балтський і Ананьївський» (журнал №103 від 20 грудня 2012 року).
3. Преосвященного єпископа Олександрійського і Світловодського Антонія звільнено від управління Олександрійською єпархією та почислено на спокій з постійним місцем перебування у Свято-Успенській Почаївській Лаврі (журнал №106 від 20 грудня 2012 року).
4. Преосвященного єпископа Васильківського Пантелеімона, вікарія Київської Митрополії призначено керуючим Сєверодонецькою єпархією (журнал №107 від 20 грудня 2012 року).
5. Преосвященного архієпископа Агапіта (Бевцик) призначено керуючим новоутвореної Могилів-Подільської єпархії з титулом «Могилів-Подільський і Шаргородський» (журнал №18 від 5 січня 2013 року).
У зв’язку з утворенням Могилів-Подільської єпархії було змінено титул керуючого Вінницької єпархії на «Вінницький і Барський».
6. Преосвященного єпископа Сєвередонецького і Старобільського Пантелеімона призначено керуючим новоутвореної Ровеньківської єпархії з титулом «Ровеньківський і Свердловський» (журнал №19 від 5 січня 2013 року).
7. Керуючим Сєверодонецької єпархії призначено Преосвященного єпископа Ровеньківського Никодима, вікарія Луганської єпархії (журнал №19 від 5 січня 2013 року).
8. Преосвященного митрополита Бориспільського Антонія, Першого вікарія Київської Митрополії призначено керуючим новоутвореної Бориспільської єпархії з титулом «Бориспільський і Броварський» (журнал №58 від 25 вересня 2013 року).
У зв’язку з утворенням Бориспільської єпархії, єпископу Броварському Феодосію, вікарію Київської Митрополії змінено титул на «Боярський» (журнал №58 від 25 вересня 2013 року).
9. Преосвященного єпископа Ямпільського Іосифа, вікарія Конотопської єпархії призначено керуючим новоутвореної Роменської єпархії з титулом «Роменський і Буринський» (журнал №70 від 25 вересня 2013 року).

У цьому році, на 72-му році життя, відійшов до Господа перший єпархіальний архієрей Хустської єпархії єпископ Мефодій (Петровцій), який з 1998 року знаходився на спокої за станом здоров’я.

У звітний період в місті Києві було звершено чотири єпископські хіротонії:

1. Єпископом Олександрійським і Світловодським обрано архімандрита Боголєпа (Гончаренка), клірика Кіровоградської єпархії (журнал №106 від 20 грудня 2012 року).
2. Єпископом Васильківським, вікарієм Київської Митрополії визначено бути архімандриту Миколаю (Почтовому), клірику Київської єпархії (журнал №35 від 15 березня 2013 року).
3. Архімандрита Варсонофія (Виниченка), клірика Донецької єпархії призначено єпископом Новоазовським, вікарієм Донецької єпархії (журнал №36 від 15 березня 2013 року).
4. Єпископом Южненським, вікарієм Одеської єпархії обрано архімандрита Діодора (Васильчука), клірика Одеської єпархії (журнал №72 від 25 вересня 2013 року).

На особливу увагу заслуговує діяльність Предстоятеля Української Православної Церкви. У 2013 році Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир звершив понад 90 богослужінь та відвідав з Первосвятительським візитом 7 єпархій УПЦ: Житомирську, Харківську, Донецьку, Чернігівську, Одеську, Горлівську та Дніпропетровську. Крім того, Його Блаженство відвідав 5 ставропігійних монастирів: Свято-Успенську Почаївську Лавру, Святогірський Зимненський жіночий монастир, Свято-Анастасіївський жіночий монастир міста Житомир, Свято-Троїцький жіночий монастир міста Немирів та жіночий монастир на честь Афонської ікони Божої Матері в смт Чоповичі Житомирської області. Протягом року Блаженніший Митрополит Володимир також звершував богослужіння у храмах та монастирях м. Києва та Київської області.

У вересні поточного року Предстоятель УПЦ звершив паломницьку поїздку до італійського міста Барі, де перебувають мощі святителя Миколая, Мир Лікійських Чудотворця.

У поточному році Митрополит Київський і всієї України Володимир провів близько 80 офіційних зустрічей, серед яких: зустрічі з Президентом України та Президентом Російської Федерації, Головою та членами Уряду України, Головою Верховної Ради та народними депутатами України, головами обласних та міських державних адміністрацій, представниками дипломатичного корпусу, діячами культури та мистецтв тощо.

Необхідно сказати і про діяльність архієреїв Української Православної Церкви. Початок 2013 року був ознаменований участю українських архієреїв в Освященному Архієрейському Соборі Руської Православної Церкви, який відбувся 2-5 лютого в м. Москва.

У перший день роботи члени Собору заслухали доповідь Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, в якій Його Блаженство дав оцінку сучасному стану канонічного Православ’я в межах України.

Під час роботи Архієрейського Собору Преосвященні владики під головуванням Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила прийняли ряд важливих документів, що регулюють життя і діяльність Руської Православної Церкви.

Протягом всього року, з благословення Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила та Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, архієреї Української Православної Церкви залучалися до закордонних відряджень, де приймали участь у ряді заходів та урочистостей.

Архієпископ (нині митрополит) Харківський і Богодухівський Онуфрій у складі офіційної делегації РПЦ відвідав Святу Гору Афон з нагоди престольного свята Руського на Афоні Свято-Пантелеімонівського монастиря.
Митрополит Полтавський і Миргородський Филип взяв участь у VIII богословських співбесідах між Руською Православною Церквою та Німецькою єпископською конференцією, що пройшли в Магдебурзі (Німеччина). Під час святкування 75-річчя Свято-Володимирської православної богословської семінарії (м. Крествуд, штат Нью-Йорк) митрополит Филип мав зустріч з Предстоятелем Руської Православної Церкви Закордоном Митрополитом Східно-Американським і Нью-Йоркським Іларіоном.

На запрошення митрополита Чорногорського і Приморського Амфілохія (Сербська Православна Церква), митрополит Вінницький і Барський Симеон представив Українську Православной Церкву на освяченні собору Воскресіння Христового м. Подгориця.

Також у цьому році Преосвященні Української Православної Церкви продовжували приймати участь в засіданнях Священного Синоду Руської Православної Церкви. Зокрема, 30 січня поточного року архієпископ Хустський і Виноградівський Марк прийняв участь у останньому засіданні зимової сесії Священного Синоду, архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій — у весняно-літній, що проходила 12 березня, 29 травня, 16 та 27 липня, митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій запрошений для участі у зимовій сесії, перше засідання якої відбулося 2 жовтня.

Рішенням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, за заслуги перед Українською Православною Церквою ряд архієреїв були удостоєні високих церковних нагород. Митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій удостоєний правом носіння другої панагії. Архієпископів Бориспільського Антонія, Білоцерківського і Богуславського Августина, Сарненського і Поліського Анатолія, Харківського і Богодухівського Онуфрія, Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра возведено в сан митрополита. Єпископів Сумського і Охтирського Євлогія, Горлівського і Слов’янського Митрофана, Хотинського Мелетія возведено в сан архієпископа.

Українська Православна Церква завершує 2013 рік з наступними статистичними даними:

1. Кількість єпархій 53
2. Кількість єпископату 85
3. єпархіальних 53
4. вікарних 23
5. на спокої 9
6. Митрополитів 23
7. Архієпископів 26
8. Єпископів 36
9. Загальна кількість парафій 11 465
10. Загальна кількість монастирів 224