9 січня у Свято-Пантелеімонівському монастирі у Феофанії вшанували пам’ять засновника обителі преподобного Воніфатія Київського.

У соборному храмі монастиря була звершена Божественна літургія, яку, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, очолив митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр.

Його Високопреосвященству співслужили: архієпископи Білогородський Миколай, Яготинський Серафим, Городницький Олександр, єпископи: Ірпінський Климент, Бородянський Варсонофій, духовенство монастиря та Київської єпархії.

Відео дня

За богослужінням також молилися: настоятелька монастиря ігуменя Єлисавета (Андрєєва) з сестрами, паломники та прихожани обителі.

***
У 1861 р. єпископ Серафим (Аретинській, настоятель Михайлового Золотоверхого монастиря 1859-1865 рр.) благословив відкрити у Феофанії скит від Михайлівського монастиря і доручив облаштування обителі досвідченому подвижникові благочестя ігуменові Воніфатію (Виноградському). Трудами старця і перших насельників був відновлений дерев’яний храм, побудовані келії для братії, готель, а також необхідні господарські споруди. Знаючи день свого відходу, старець Воніфатій склав духовний заповіт братії і замість себе поставив скитоначальником схіігумена Іринарха, який управляв обителлю ще 30 років. Заповіт старця Воніфатія полягало у проханні постійного читання Псалтиря, звершення щоденної служби, богоугодного горіння незгасних лампад та прийняття бідних. На сьогоднішній день, за заповітом старця Воніфатія, монастир у Феофанії годує паломників і всіх нужденних.

23 грудня 2010 р. Священний Синод Української Православної Церкви, що проходив під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, розглянув житіє, труди, подвиги, чудеса і, взявши до уваги народне шанування ігумена Воніфатія (Виноградського), благословив зарахувати ігумена Воніфатія до лику місцевошанованих святих Київської єпархії (журнал № 39).

church.ua