Черга в храм Христа Спасителя до Дарів волхвів (реліквії часів земного життя Ісуса Христа, вперше доставлені в переддень Різдва в Москву з Афону) досягла в середу близько 20 тисяч чоловік, середня тривалість перебування в ній складе близько 9 годин. Оргкомітет закликає паломників розраховувати свої сили, прислухатися до рекомендацій лікарів і не використовувати дітей як "перепустку", тому що окремої черги для них немає.

"Волонтери та священнослужителі Руської православної церкви надають допомогу в черзі людям з обмеженими можливостями та матерям з немовлятами тільки у виняткових випадках", - повідомила РІА Новости глава прес-служби оргкомітету принесення святині Марія Коровіна.

За її словами, доступ до храму Христа Спасителя до ковчега з Дарами волхвів здійснюється в порядку загальної черги, з 8.00 до 22.00 мск щодня по 13 січня. Бажаючим прикластися до святині необхідно проїхати до станції метро "Фрунзе", спуститися пішки до набережної Москви-ріки і зайняти місце в черзі.

Відео дня

"Потрібно розраховувати власні сили. Якщо людина готова простояти більше 4 годин, то потрібно йти і витримати якесь таке випробування волі і віри... Є ще рекомендація одягатися тепліше, ніж звичайно в таку погоду, тому що довге очікування при нульових температурах - деякий стрес для організму", - радить начальник відділу екстреної психологічної допомоги Московської служби психологічної допомоги населенню Сергій Тиунов.

Оцінюючи обстановку в черзі, він зазначив, що паломники відносяться один до одного" з почуттям взаємопідтримки та взаєморозуміння", звучать молитви і співи - і "такий дух згуртованості і віри допомагає людям перенести багатогодинне очікування". Усі міські служби та священнослужителі РПЦ працюють оперативно, в штатному режимі.