Обряд освячення вод пройшов по всій Греції в свято Хрещення Господнього (Богоявлення).
Православна церква Греції живе за новоюліанським календарем, і в день, коли українці відзначають різдвяний святвечір, греки святкують Хрещення Господнє. Цей день в Греції є вихідним. Крім традиційної назви ”Богоявлення”, по-грецьки хрещення також часто називають словом ”Фота” (”Вогні”), повідомляє РІА «Новости».

Вважається, що в свято Хрещення освячуються всі води світу - річки, озера, моря. Цього дня після служби в храмі урочистий хресний хід прямує до моря, на березі якого відбувається молебень на згадку про хрещення Христа в Йордані.
Після молебню священик кидає в море хрест, а сміливці намагаються дістати хрест. Переможець отримує невеликий подарунок і благословення. За змаганням стежать сотні жителів приморських міст. Температура води в Егейському морі, за даними метеорологів, зараз становить 11 градусів.

Водосвятні молебні за традицією відвідують і керівники країни. Прем`єр-міністр Греції Антоніс Самарас відвідав церемонію освячення вод в порту Каламата на південному заході Пелопоннесу. ”Я хочу побажати, щоб нам завжди світил світло віри в Христа і в наші цінності та принципи. Сьогодні особливий день, який дає нам особливу силу”, - звернувся Самарас до присутніх після церемонії.
Головні урочистості пройшли в порту Пірей, де за хрестом пірнали десять бойових плавців.

Відео дня