Традиційна різдвяна театралізована хода ”Аліло” (”Алілуя”), яке налічує 15-вікову історію відбулася вчора в Тбілісі. Про це повідомляє «Новости- Грузия».

За вже усталеною в останні роки традицією, хода о 14.00 розпочалася на площі Революції троянд, його учасники пройшли по проспекту Руставелі, і далі через центр міста, повз Патріархію Грузії та Палац президента, до кафедрального собору Пресвятої Трійці - Самеба.

Головними учасниками масової ходи, в якій беруть участь тисячі людей, які «несуть благу звістку», є - в основному діти, одягнені в білий одяг із зображеними на ній червоними хрестами. Вони співами оповіщають про народження Христа.
Також у ході беруть участь представники духовенства, які несуть ікону Народження Христа, хрести та прапори. За ними слідують парафіяни пішки і на гарбах, запряжених биками. Серед учасників театралізованої ходи - ангели і пастухи, що сповістили про народження Христа. Ці біблійні персонажі - головні учасники ”Аліло”. Процесію завершує караван волхвів. Свято виходить галасливим і видовищним.

Відео дня

Учасники ходи збирають подарунки для незаможних. У цей день сотні городян виходять на вулиці і приносять свої дари.
Основною метою цієї ходи є саме благодійність - під час ”Аліло” кожен бажаючий складає на проїжджаючі вози свої дарунки - солодощі, фрукти, іграшки, інші дари, які потім роздають дитячим будинкам, притулкам для старих, лікарням і нужденним.
Пожертвування приносять і представники уряду, парламенту країни і міської влади.

Традиція ”Аліло” бере початок у V- VI століттях. Після встановлення в Грузії радянської влади в 1921 р. традиція на кілька десятків років була забута, але на початку 90-х років з ініціативи Католикоса - Патріарха Іллі Другого ”Аліло” була знову відновлена.
З тих пір кожен рік, в Різдво Христове, після закінчення різдвяної літургії, паства з різних церков виходить на вулицю і бере участь у ході ”Аліло”.

Грузія прийняла православ`я в четвертому столітті. 84 відсотки сьогоднішнього населення країни (у Грузії проживає майже 4,5 млн осіб) складають православні християни, 1,5 відсотка - католики, 9 відсотків - мусульмани, решта - прихильники інших вірувань.