Згідно з підрахунками американської дослідницької групи ThePewResearchCenter, православних християн у світі налічується 260 380 000 людей.

У списку десяти країн з найбільшим за чисельністю православним населенням названі Росія, Ефіопія, Україна, Румунія, Греція, Сербія, Болгарія, Білорусь, Єгипет, Грузія. У згаданих в огляді Ефіопії та Єгипті більшість населення, яке сповідує християнство, є паствою Коптської та Ефіопської Церков, які входять до сім`ї так званих «дохалкіндонських» церков.

Три країни зі списку — Росія (101 405 000 православних жителів), Україна (34 850 000 православних) і Білорусія (5 900 000 православних) — входять до канонічної території Руської Православної Церкви. Православне населення цих держав складає 54,7 відсотка від чисельності православних віруючих в усьому світі.

Відео дня

Загалом же Руська Православна Церква окормлює православних жителів 14 держав. Крім Росії, України, Білорусії, до цього числа входять Молдова, Казахстан, Узбекистан, Туркменістан, Киргизстан, Таджикистан, Естонія, Латвія, Литва, Китай та Японія. Крім того, громади Московського Патріархату існують у багатьох країнах світу, де живе російськомовна діаспора.

Служба комунікації ВЗЦЗ/Патріархія.ru