Святкування 1025-річчя Хрещення Русі "має допомогти людям відчути духовну спорідненість, знайти вільний самобутній шлях у майбутнє", таку думку висловив патріарх Московський і всієї Русі Кирил. Сьогодні він очолив перше засідання церковно-громадського Комітету з відзначення християнського ювілею, повідомляє ИТАР-ТАСС.

На думку патріарха Кирила, ідеологія святкування ювілейної дати має бути зосереджена на осмисленні 25-річчя духовного відродження народів історичної Русі, яке почалося в 1988 році зі святкування 1000-річчя Хрещення Русі. Святкування 1025-річниці Хрещення Русі, вважає патріарх, "має допомогти людям відчути духовну спорідненість, знайти вільний самобутній шлях у майбутнє". Вірність духовним засадам нашої християнської цивілізації, переконаний патріарх, - "запорука того, що ми залишимося самими собою, а значить будемо щасливі, адже не можуть бути щасливі народи, що зрадили собі, не вільні, духовно залежні".

У засіданні, яке пройшло в Даниловому монастирі, взяли участь віце-прем`єр Росії Владислав Сурков, віце-прем`єр уряду України Костянтин Горищенко, уповноважений у справах релігії та національності в уряді Білорусі Леонід Гулядко. Вищі церковні влади представляли митрополит Мінський Філарет та керуючий справами Української православної церкви митрополит Антоній. У засіданні також взяли участь громадські та державні діячі трьох країн.

Відео дня

Кульмінацією святкування ювілейного року за традицією стануть урочистості у Києві з 28 липня, в День пам`яті святого рівноапостольного князя Володимира - Хрестителя Русі.