В Запорізьку єпархію прибули мощі Хрестителя Русі
В Запорізьку єпархію прибули мощі Хрестителя Русі

В Запорізьку єпархію прибули мощі Хрестителя Русі

22:44, 25.03.2013
6 хв.

Єпархіальний Хресний хід присвячено 1025-річчю Хрещення Русі. Фоторепортаж.

У Запорізьку єпархію Української Православної Церкви 24 березня прибула ікона з часткою мощів святого рівноапостольного князя Володимира.

Як повідомили «УНІАН-Релігії» в єпархіальному управлінні, подія проходить в рамках єпархіального Хресного ходу, присвяченого 1025-річчю Хрещення Русі.

Відео дня

Мощі святого рівноапостольного князя Володимира прибули в єпархію з благословення предстоятеля УПЦ митрополита Київського і всієї України Володимира.

Зустріч ікони з частинкою мощів відбулася у Свято-Покровському архієрейському соборі Запоріжжя.

З нагоди зустрічі великої святині Православного світу, відбулося урочисте богослужіння, яке очолив архієпископ Запорізький і Мелітопольський Лука.

До 29 березня мощі будуть перебувати у Свято-Покровському архієрейському соборі Запоріжжя. Потім вони відвідають всі великі храми єпархії.

Ця подія особливо важлива для всіх віруючих в дні Великого посту.

- Сьогоднішній день - день торжества православ`я, радіє вся повнота Православної церкви і особливо радіє запорізька паства. Князь Володимир - як його називали в народі, Ясне Сонечко, який хрестив Русь Святу, сьогодні перебуває в нашому богоспасаємому граді Запоріжжі. Важливо пам`ятати, що він прийняв віру православну не заради якихось політичних переваг чи амбіцій, а заради одного - щоб Русь могла рятуватися через Христа, - зазначив архієпископ Запорізький і Мелітопольський Лука.

У середині 17 століття митрополит Петро (Могила) став володарем мощів, які були знайдені при розкопках Десятинної церкви в Києві. Вони знаходилися в мармуровому саркофазі з написом, що засвідчує їх приналежність великому князю Володимиру.

Довгий час мощі зберігали в Свято-Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Частину мощів було передано в Свято-Успенський собор московського Кремля. У 2005 році, на прохання митрополита Київського і всієї України Володимира, частину мощів повернули в Україну.

Святому рівноапостольному князю Володимиру моляться від всякого зла, просять позбавити від смертоносних хвороб, про спасіння від ворогів і лих.

Архієпископ Запорізький і Мелітопольський Лука нагадав, що в цьому році виповнюється 1025 років хрещення Русі. Коли князь Володимир сам прийняв християнство, хрестив Русь і закликав народ наслідувати його приклад. Слова владики цитує "Репортер":

«Навіщо він це зробив? Ми зараз багато можемо говорити, економічних вигод привести, політичних вигод, які набув нібито князь Володимир, хрестившись. Але мені б хотілося звернутися до кожного з вас і закликати, щоб ви ще і ще раз звернули свою увагу на житіє цього святого. Князь Володимир. Ким він був? Управителем Київської Русі. Держави... І якби це було тільки йому вигідно, князю Володимиру, то напевно не було б у нашій церкві і храмів православних, і не було б стільки угодників. Тому що будь-яка ідеологія з`являється в свій час. Коли вона має необхідний для цього ґрунт. Змінилися часи, епохи, але віра наша православна стоїть і затверджується. 1025 років розділяє від того доленосного моменту нас з вами. Але 1025 років свідчать нам про те, що наша віра непохитна», - сказав архієпископ Лука, закликавши до єдності заради православної віри.

Говорячи про роз`єднання віруючих, Владика навів приклад Арія. Внаслідок поширення його єресі був скликаний перший вселенський собор: «Він був красномовний, він був владний. За ним йшли люди. І він користувався цим. Він вів людей не до Христа. Він став навчати через благі наміри нібито, що бог Ісус Христос має таку ж людську плоть».

«Боляче, що є серед нас люди, які захоплюються цими лжепророками. А мета їх одна - своя користь. А що є свідченням? Тільки одне - чи є в цих людях любов чи ні. Про яку любов ми можемо говорити, коли людей виштовхують із храмів і забороняють причащатися лише за однією ознакою, що вони не є нібито членами громади. Але громада це всі ті, хто прийшли до причастя і з`єдналися з Христом. Немає в наших храмах поіменних списків, і не стоїть на вході людина або священик і не перевіряє - ти прийшов за списком? Або ти того батюшку поважаєш чи іншого. Або якої ти партії. Немає в нашому храмі цього. А в цих сектах, розколи - є, - розповів владика Лука. - Ми покликані свідчити про Христа. Як це зробити? Любов ось свідчення. Єдине і найвірніше. Непохитне. Там, де немає любові, немає істинної віри».

«Вірус. Страшний вірус зневіри зараз особливо посилюється в нашому суспільстві. Подивіться, до чого зараз звучать заклики деяких лжепатріотів. Я не боюся цього слова. Тому що князь Володимир був патріотом. І він закликав до молитви у першу чергу. Не до війни. Чи не до повстань, не до якихось дебошів тощо. А до молитви, - підкреслив Владика. - Як ми можемо протистояти? Це знову щеплення - наша з вами єдність. Це єдина профілактична міра, яка допомагає нам захиститися. Не засуджувати, не нарікати, любити один одного».

Як приклад архієпископ Лука привів покарання дітей, пояснивши, що їх карають для того, щоб вони розуміли, що таке добро і що таке зло. «Але не через жорстокість. І навіть якщо є в церкві покута, то це тільки для зцілення людини. Але якщо людина не бажає нести покуту, якщо людина не бажає виправлятися, що нам робити - нам з такою людиною краще не спілкуватися. Нам краще молитися за цю людину», - зазначив владика.

«Мені як лікарю дуже просто приводити медичні приклади. Є зараза і в нашому православному суспільстві. Тепер можна бунтувати в церкві. Тепер можна вирішувати, вийшовши натовпом, все що завгодно. А найстрашніше, що подивишся - суть того, за що виступають - за свої особисті інтереси», - підкреслив владика.
Архієпископ Лука закликав запорожців молитися один про одного, сіяти любов - "то добрі ліки, які захистять від усяких негараздів".

*** 29 березня в 12.00 мощі святого прибувають в Свято-Георгіївський храм (Осипенківський мікрорайон), а о 16.00 мощі перевезуть в Свято-Нікольський храм по вул. Піщана, 8.

31 березня в 12.00 мощі будуть зустрічати парафіяни в селі Мар`ївка Запорізького району, а о 17.00 їх перевезуть в Вільнянськ.

1 квітня в 10.00 мощі прибувають у смт Новомиколаївка, в 17.00 - в Орєхов.

2 квітня в 11.00 - в смт Михайлівка.

3 квітня в 11.00 - в Кам`янку-Дніпровську.

4 квітня в 11.00 - в Енергодар.

5 квітня в 10.00 - смт Веселе, о 15.00 - в с. Костянтинівка, Мелітопольського району, в 18.00 мощі перевезуть в Мелітополь, де вони пробудуть до 9 квітня.

Велика святиня Православного світу перебуватиме на території Запорізької єпархії до 9 квітня.

Анастасія Горобець - для "УНІАН-Релігії".

Фото: Андрій Глущенко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся